Zwartkijken voor gevorderden: weg met die grijsaards

Dat er krapte is op de woningmarkt hoef ik niemand te vertellen, maar de oplossing die deze week gepresenteerd werd, om ‘de doorstroming’ op de woningmarkt te verbeteren maakte me boos.

Nu moet ik dus gelijk toegeven dat mijn ‘echte’ leeftijd, geen 38 maar 62, is. Dat betekent dat het voorstel om tot en met 2030 290.000 woningen die geschikt zijn voor ouderen te bouwen, voor mij van belang is.

Mijn huidige situatie
Ja, ik heb bewust gekozen om te verhuizen van Alteveer naar Nieuwegein (maart 2023). Het huis waar ik woon is te groot, ik verpieter hier omdat inburgeren moeilijk is en ik wilde terug naar waar ik vandaan kwam.
Dat zijn geen senioren-overwegingen maar menselijke en kwalitatieve overwegingen. Ik heb (als er geen gekke dingen gebeuren) nog een jaar of 20 te gaan.
Bij de, door mij gestelde woonwensen, heb ik enkel toegegeven op vierkante meters. Woonruimte en buitenruimte zijn kleiner dan nu en precies passend bij wat ik wil. Het huis past bij mij als alleenstaande, is goed geïsoleerd, onderhoudsvriendelijk en staat in een levendige (gemêleerde) woonwijk. Allemaal pluspunten ten opzichte van mijn huidige huis.
De aankoopprijs Nieuwegein en verkoopprijs Alteveer vallen trouwens niet onder de noemer starterswoning, maar dat terzijde.

Dat ‘ik wil’ is het belangrijkste, niet wat Den Haag denkt dat goed voor mij is.
Jarenlang is door regeringen de ouderenzorg, afgebroken. Alles om maar zo min mogelijk te hoeven investeren in die bevolkingsgroep, die geen bijdrage meer levert aan de maatschappij. Opvreters zijn het, die bejaarden….een beetje AOW vangen en het pensioen van de jongeren verteren.

Het domste wat ze gedaan hebben (vind ik), is het sluiten van verzorgingshuizen, om ouderen die dat zelf wilden, te laten genieten van het laatste stuk van hun leven.
Vervolgens vonden ze het nodig om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Ga maar aankloppen bij WMO en WLZ voor aanpassingen aan huis, hulpmiddelen en zorg maar dat je ‘sociale netwerk’ mantelzorgt. Vervolgens werden de drempels, als het echt niet meer kan, zo hoog gelegd, dat je tegenwoordig bijna in je kist naar een verpleeghuis gereden wordt.
Dat er een gigantisch personeelstekort in de zorg is, maakt het er allemaal niet beter op.
Maar?

Ligt de oplossing van het woningtekort echt bij ‘de oudjes’ die een huis bezet houden?

Financieel – Oudjes spekken de belastingpot
Als we het hebben over ‘doorstroom’ denk ik, dat we het eerder hebben over huurhuizen dan eigen woningen. Veel eigen woningen van oudere mensen zitten trouwens niet op het niveau ‘starterswoning’ .

Ik denk dus (aanname) dat die 290.000 woningen voor ouderen, voor een groot deel uit huurwoningen zal bestaan. Want nu een huis kopen voor ouderen die in een eigen woning zitten is niet eenvoudig. Ga maar proberen een hypotheek of zelfs een overbruggingskrediet te krijgen op je 75e.

Slim van de regering, want dan kunnen ze lekker cashen bij die opvreters.

De meeste eigen huizen van ouderen zijn hypotheek vrij. Wanneer ze dus verhuizen naar een van huurhokjes in nultredewoningen, hebben ze GELD op de bank.

De vermogensbelastinginspecteur wrijft zich nu al in de handen.
Rekenvoorbeeld
Ik verkoop mijn woning voor 300.000 euro
Dan heb ik een spaarpot bij de bank, die daar zo goed als geen rente over geeft.
Het heffingsvrije vermogen van een alleenstaande is (2022) € 50.650,–
Over bijna 250.000 betaal je (natte vingerwerk) per jaar ca. € 2000,–  vermogensbelasting.

Nou en…hoor ik je zeggen.
Stel dat je nog 20 jaar leeft (en iets inteert op je ‘vermogen’) dan betaal je al die jaren vermogensbelasting. Met in je achterhoofd wetend, dat de regering druk doende is, om die juist te verhogen.

Dat nemen we voor lief, want het zij zo.. en als je in je eigen huis blijft wonen betaal je ook voor je woningbezit.
Rekenvoorbeeld
Wanneer je in een hypotheekvrij eigen huis woont, betaal je  over de overwaarde (nog) geen vermogensbelasting of vermogensrendementsheffing! Je betaalt ‘slechts’ 0.65% over de WOZ waarde (die lager is dan de verkoopwaarde).

Waarom zou je dan verhuizen?

Kom op Karin….geld is niet belangrijk, kwaliteit van leven en keuzevrijheid wel.
Dat hele financiële stukje heb ik alleen even als vingeroefening geschreven.
Waar ik me boos over maak is het feit dat ouderen steeds vaker worden neergezet als ‘doorstroomstoppers’ en ‘potverteerders’.

Het feit dat er over (knarren)hofjes en nultredewoningen gesproken wordt, voelt als “we stoppen al die oudjes bij elkaar”. Ze moeten niet zeuren, want het is voor het ‘algemeen belang’.  Ze bij elkaar proppen is goedkoper. Dan is zorg dichtbij te organiseren, dat is efficiënter dan heen- en weer rijden naar verschillende woningen.

Wat me ook tegen de borst stuit is hoe die woondingen er dan uit zouden kunnen zien.
Gestapeld (als er maar geen treden zijn in de ‘woonunit’) met liften.
Blijkbaar hebben ‘ouderen’ geen behoefte aan een tuintje en buiten zitten. Oké, misschien maken ze er wel leuke ‘gezellige’ gemeenschappelijke binnentuintjes, waar Jan en Alleman kan zitten kletsen, rummikuppen of breien. Daar moet je wel van houden.
De plaats waar dit alles neergezet zou kunnen worden, telt ook niet mee.
Mensen die hun hele volwassenleven in een buurt of dorp gewoond hebben, moeten zich maar aanpassen.
De buurten en dorpen zijn namelijk al volgebouwd en daar is vast geen plaats. Kleinschalige projecten zetten geen zoden aan de dijk.

Waarom zouden ouderen dit allemaal vrijwillig en juichend gaan doen?
What’s in it for me?

Echt….het schoot even door mijn hoofd….zouden ze Prora in Rugen in hun achterhoofd gehad hebben toen ze dit bedachten?

3 reacties

 1. Helemaal eens!
  En ik zou noch in een blokkendoos met een lift, noch in een Grijs Hofje dood gevonden willen worden!

 2. Ik vind hier heel wat van en ben blij met je rekenmodel 😉 .
  Een kleine bespiegeling vanuit mijn tien vingers blind. Sinds 1973 woon ik niet meer ‘thuis. Ging intern met de regels, 10 uur binnen en geen mannen bezoek, zelfs mijn vader niet. Ging op kamers, een zolderkamer met een kast en een 1 persoonsbed een groentenkist als nachtkastje een een wekker waar ik wel of niet doorheen sliep en een radio aan een snoer. Hobby’s waren uitgaan en slapen.
  11 x verhuisd sinds die tijd en aan een zorgbed gestaan of zelf ingelegen, besefte ik al vroeg ‘dat moet later anders, als ik groot ben’ Nou dat ben ik.
  Nooit was er goede betaalbare huisvesting te huur en gelukkig wel te koop. Samen kregen we in 1e instantie geen hypotheek in 1983 en 1986 met mazzel kochten we een grote mensenhuis, die we op- en aanbouwden net als aan onze gezondheid en toekomst.
  Met elkaar in een verbouwde boerderij wonen.. niet als commune, maar wel mensen waar je het mee kunt vinden en die andere talenten hebben dan jij / ik. Ideaal leek me dat al in 1986. En vertelde dat waar ik kon ;-).
  Het verzorgingshuis bleek toen en nu steeds meer niet te kunnen bemensen, geen personeel voor de klachten en wensen van de zorgvrager.
  Toen mijn moeder onder druk van haar dochters, toen was ze 75 jr. en werd 91, ging wonen in benedenwoning woonkeuken, slaapkamer en grote hal voor witgoed en kasten, maar met een fantastisch groen uitzicht. Kreeg ze een concierge en woonde daar met genoeg ‘maar die lange gang’ Voor haar en ons fijn, dat er altijd iemand in de buurt was voor vragen, wij woonden alle vier op min. een uur rijden bij haar weg.

  Voor mij zou het fysiek handig zijn, stel dat Frans wegvalt.. van de vijftien woningen in onze rij zijn er nog maar 2 mannen, dit jaar – 24 nov. 2022. Wel een soort ‘we letten op elkaar en zo straks komt de buurvrouw Thee drinken. Ik heb daar geen behoefte aan, zij wel. Ook dat doe je voor je buren en uiteindelijk voor jezelf.
  Wij wonen hier sinds 2010 vanwege mijn fysieke beperking en qua locatie fantastisch en hebben we geen groentenkist meer als keukenkast, maar 6 meter lange keuken.. ‘wat moet een mens met zoveel meuk’ . Het heeft ons heel veel geld gekost en vanwege mislukte verbouwing doen we het er nu maar mee. Niet echt rolstoel toegankelijk gebleken.

  Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Werknemers hebben we niet meer en wij boomers hebben het laten liggen in die veertig jaar, omdat het ons voor de wind ging.

  Ik ga zo in zo’n voorgestelde woning wonen indien nodig, alleen zal ik zal niet meedoen met gezamenlijk de bal overgooien, maar bij Yahtzee ben ik erbij. En een ICT en televisie deskundige in de buurt is altijd handig!

  Het is goed dat de discussie wordt gestart: ‘Wat wil je nu en wat wil je later als je groot bent’ .

 3. Haha, dit is al een blogpost op zichzelf. Eens met jou en vanuit jouw perspectief natuurlijk. Maar nog steeds moet het een eigen keuze met keuzevrijheid zijn. Toch?

Reacties zijn gesloten.