Zonder geuren maar wel met de kleuren: gemaaid gras #blimageNL

Kennen jullie het principe Grassroots? Ooit had Kennisnet een potje geld opzij staan voor kleine projecten in het onderwijs. Deze projecten konden met een mini projectplan uitgevoerd worden.
Voorwaarde was dat je datgene wat je maakte, ontwikkelde of uitvoerde, gedeeld werd met de wereld. Op de website van je school en op de website van Kennisnet. 500 gulden (jaja de pre euro tijd) kon je per project vooraf investeren in hardware of software om je project uit te voeren.
Voortrekkers vanuit scholen werden Grassroots coaches en een jaarlijkse bijeenkomst met elkaar, was een feestje.
Geld had ik nooit, maar des te meer ideetjes en ik wist altijd wel wat te bedenken om een nieuwe camera, een laptop, een fotocamera te Vergrassrooten. De startpagina horeca, een open Blackboard cursus….en nog wat knutsels.

 

grasbanen

Tegenwoordig zijn er bijna geen potjes meer om kleine snelle projecten te doen want alles moet verantwoord worden of er is gewoon geen geld.  Vanuit het toenmalige principe 100 bloemen bloeien zijn er prachtige dingen gedaan en werden leraren gestimuleerd om zonder veel poespas toch iets met ict in hun onderwijs te doen.

Nu zijn er nog steeds heel veel docenten die eigenlijk een Grassroots project verdienen maar alles uit eigen zak betalen. De makermannen als Arjan van der Meij en Per Ivar Kloen. Iemand als Jasper Bloemsma met instructievideo’s of Don Zuiderman met zijn screencasts. Herman van Schie (en veel anderen) die tools testen en er een handleidingen van maken. Willem Karssenberg en Ashwin Brouwer die tools verzamelen en daar boekjes over uitgeven. De maandagen van Jorick Scheerens. Alle Yurls juffen en meesters en heel veel edubloggers die alles gratis delen.

Kennisnet doet het niet meer, Mediawijzer.net wel een klein beetje.
Is er nu niet gewoon een club die zegt….bankrekening openen, 50.000 euro erop….Grassroots coach eraan vast en gaan met die banaan? Niks manifesten, pilots, hubs, onderzoeken en meer liflafjes.

Belonen van inspanningen en hen die met de kop boven het maaiveld uitsteken tot (100 bloemen) bloei(en) laten komen? *stoft weer een plan af*.

Ja, en de blimageNL afbeelding die er mijnerzijds bij hoort.

karinsklaproos

Dank aan @fransdroog voor de titel en de foto voor deze #BlimageNL post.

2 reacties

Reacties zijn gesloten.