Zomerbloggen: Reflectie is my middle name

Natuurlijk kan ik zelf ook best een mooie foto van de avondlucht maken, maar ik kwam deze van Marteijn Mout tegen op Facebook. Met zijn toestemming gebruik ik zijn foto….want deze verbeeldt precies wat ik wil schrijven.

marteijn mout avond

(Met dank aan Marteijn Mout aka @mmout)

Zie je de zon reflecteren in het water? De warmte van de zomerdag hangt nog in de lucht. De belofte van een volgende zomerdag is zichtbaar.
Ruik je het water?  Het liefst trek ik nu mijn schoenen uit om met mijn voeten vanaf de steiger in het water te schommelen. Natuurlijk is met je hele lijf het water in het lekkerst…maar daar heb ik geen tijd voor.

Daar ging de opdracht over….terugkijken op de werkdag….even stoppen met achter je eigen staart aanrennen. Over het studeren hoeven we het niet te hebben, dat eiland wordt nog steeds bewoond.

Dan maar gewoon over vandaag, gisteren en morgen?
Op de (bijna) kop af ben ik nu een jaar zelfstandig ondernemer. Ja ja, officieel vanaf 1 oktober, maar dat is meer omdat het UWV nog wat van me wilde en ik nog wat van hen. Nu er zoveel tijd voorbij gegaan is, kan ik het wel hardop zeggen; ik heb de ex-collega’s van KPN Consulting geen seconde gemist! Ik heb zelfs een aantal van hen geblockt in LinkedIn, omdat ik denk dat ze mij (mijn netwerk) stiekem wel een beetje misten.

In tegenstelling tot KPN Consulting heb ik bij Paragin (nu als partner) weer wel heel veel gevonden. De helft van mijn huidige opdrachtgevers maakt gebruik van de producten die ik in samenspraak inricht, ontwikkel en lever.
Wat dan? Het bekwaamheidsdossier, een ePortfolio voor leraren die vallen onder de wet BIO. Een tegenhanger van het lerarenregister of als je van de positivo’s bent een aanvulling op. ePortfolio in combinatie met opleiden, Leermanagement om gestructureerd te starten omdat niet alle deelnemers digitale cracks zijn en omdat soms sturing best lekker is. Scans in de 360 feedback omgeving en een aantal mogelijkheden die nu ontwikkeld worden.

Ik heb een aantal interessante en afwisselende opdrachten die eigenlijk allemaal met ontwikkelen van mensen te maken hebben.
Daarnaast schrijf ik, hoofredacteur ik, mag ik modules eLearning en Gamification ontwikkelen. Ook ben ik vanaf september weer een half jaar 0,2 fte loonslaaf, alleen nu als docent bij de lerarenopleidingen van de Hogeschool Rotterdam.
Er hangt nog van alles in de lucht, zo als ook de ballonnen op de foto laten zien.

In tegenstelling tot de visser die staat te wachten tot een vis in het aas bijt, ben ik wel een beetje jager geworden. Als ik een kans zie om iets moois te kunnen doen in onderwijs, besluip ik de prooi en spring er op. Dat is het voordeel als je al werkzaam geweest bent als commercieeltje.

De wolken zijn schapenwolkjes…..dat zijn de kleine ongemakken die soms de zon even verstoppen. Onderwijs is per definitie een lastige markt en helaas staan grote organisaties er ook om bekend dat het betalen van een rekening binnen 30 dagen niet zo nauw genomen wordt. Jammer want ook zij leiden ondernemers op en geven het slechte voorbeeld.
Zo’n voorbeeld is ook de huidige poging om mijn jongste zoon die op Mallorca aan het werk is, ingeschreven te krijgen bij een contractopleiding van het ROC Midden Nederland. Natuurlijk liggen mijn roots daar, maar ook mijn af en toe kregelige reacties.
Waarom moeten er formulierstromen ontstaan die op papier moeten en die gegevens bevatten die niet van belang zijn? Waarom krijg je als je daarover vragen stelt, in plaats van antwoorden, nieuwe formulieren? Het blijft een soort groot werkgelegenheidstraject voor de een en een wegtreiter traject voor de ander…afijn….dat was gisteren en vandaag.

Morgen?
Morgen (nou ja september) ga ik afstuderen, maar ga ik ook gelijk de vrijdagen leeg houden om te blijven onderzoeken en ook een boek te gaan schrijven.
Ik zou heel graag expert coach willen zijn bij de stichting LeerKracht, maar dan alleen in een MBO instelling. Ik wil mijn oudste zoon helpen bij de opstart van zijn bedrijf en misschien ga ik ook wel onderwijsmensen die gaan ondernemen helpen.
Ballonnetjes zat die ik wil oplaten.
Ik wil mijn spel uitgeven daarvoor ga ik bij Mediawijzer.net aankloppen. Ik wil het bekwaamheidsdossier doordacht in de markt zetten. Ik wil gewoon zelf een eigen eLeren omgeving inrichten, gericht op mediawijsheid en informatievaardigheden van leraren.

Maar nu wil ik eerst een wijntje…….en even niksen. Zondag 18.05 uur en ik ben nog niet eens onder de douche geweest.

Dit is de tweede opdracht van #Zomerbloggen georganiseerd door Karin Ramaker

7 reacties

 1. Terugkijken en vooruitkijken. Volgens mij bruis jij altijd van energie . Wat mezelf betreft heb ik gewoon de eerste twee opdrachten van zomerbloggen gedelete… Ik (her) kende de naam niet Metcom dus…weg… Ik zal mijn leven beteren .

 2. Hallo Karin, Wil je mij je mailadres sturen?
  Je ontvangt dan een uitnodiging van ISVW voor jouw bijdrage aan de eerste Bildungscheurkalender 2016. Hartelijke groet, Henk

 3. Wat een mooie overdenking in het licht van deze fantastische bron. Zo dichtbij huis ook! Het is goed je marktwaarde te kennen en te weten bij wie je kunt schuilen.
  Eén jaar geleden; Wat heb jij al veel bereikt. Go girl Go. Ik blijf je volgen!
  Proost met of zonder deo.
  Ik gun je gevulde manden op de grond. ♥

 4. Daar waar ik me nog in een schemergebied lijk te bevinden, heb jij al zoveel bereikt!. Mooi en stimulans om te lezen!

 5. Ha Karin, jij bent wel heel hard gegaan in 1 jaar… respect! Daar heb ik iets langer over gedaan. Ik wil heel graag als collega ondernemer eens sparren met je over samen… denken, doen. Heb idee dat we elkaar goed aanvullen!

 6. Leuk die balonnetjes, maar soms zijn het er zoveel dat ik niet meer weet welke ik moet laten gaan en met welke ik me mee moet laten voeren..

Reacties zijn gesloten.