Allereerst de docenten werken zich stuk voor stuk uit de naad! Maar ik ben wel blij met het voorstel van de onderwijsraad.
Een docent met een voltijd aanstelling heeft 1659 uur in zijn weekjaartaak staan, als je alle schoolvakanties (12 weken) vrij wilt hebben betekent dat dat je ca. 42,5 uur per week werkt. Over de invulling (taakbelasting) staat in de CAO precies hoeveel lesuren, voorbereidingstijd hij in een geregeld dan wel vrij taakmodel heeft. Daarnaast is er nog professionaliseringstijd en ontwikkeltijd, projecttijd en roostervrije tijd. In de lopende CAO zijn er zelfs tot op de seconde modellen over in te vullen waar je als team weer gezamenlijk instemming aan moet geven.
Jef vd Hurk heeft er trouwens ook al een mooi (serieus en doordacht) stukje over geschreven. .
Ook in mijn ROC tijd werden aardige projecten via de Innovatiebox, Stagebox, HPBO, Kennisnet, Center Novum binnengehaald. Vaak waren het de management lagen die de projectleiders een projectplan lieten schrijven en daarin ook vaak met een natte vinger de uren van projectteams lieten meenemen. Hoe vaak gebeurde het niet dat aan het eind van de maand de projectmedewerkers achter docenten aan liepen te leuren met de excel sheets urenverantwoording? Hoe vaak hoorde je docenten in een overleg over een overleg over een planning niet zeggen dat ze er geen tijd voor haden? Hoe vaak worden de projecten niet afgerond met beloofde producten? Hoe vaak wordt een onderwijsinstelling, team, afdeling, sector achteraf afgerekend op niet ingezette uren of niet gemaakte producten? Kort door de bocht er wordt wat afgesjoemeld in projecten en met projectgelden.
Wie kent ze niet…een docent op een conferentie die ongeacht de duur van de bijeenkomst om 3 uur aan zijn stutten trekt? Kijk voor die kantjes eraf lopers is dit verhaal niet bestemd, die liegen straks de 16 uur per week projectleiderschap zusofzo er wel weer in. Zij schrijven ook gerust de reistijd als werktijd…declareren dan ook de dubbele kilometers die ze met hun collega meerijdend niet zelf hebben gemaakt met eigen vervoer. Ook zij die zich laten betalen voor een Powerpointpresentatie aan een collegagroep docenten of cashen voor lesmateriaal in de baas z’n tijd gemaakt en gaan gewoon hun gangetje, zijn slimme boekhouders. Ook de docenten die al 30 jaar voor de klas staan en dag in dag uit het zelfde lesje afraffelen, schrijven gewoon de 60% lesvoorbereiding (ja kopietje maken van een gestencild of geschreven blaadje kost wat tijd)
Nee mijn enthousiasme over tijdschrijven gaat over die docenten die de zondagmiddag hun kantoortje in duiken om een les voor te bereiden, blogs te lezen, kennis te delen via sociale netwerken. Het gaat over die docenten die op doordeweekse avonden naar een Teachmeet gaan, actief zijn als moderator bij kenniskringen. Die docenten die zich spontaan aangemeld hebben om de Wikiwijs te testen, bij Leraar24 in beweging zijn en veel tijd steken in een Grassroot maken, Webkwestie ontwikkelen…alles daarna 100% gedeeld met de wereld.
Die docenten bedoel ik, zij werken veel meer dan de 42,5 uur, zij zijn de eerste en laatste week van die heel lange zomervakantie gewoon aan het werk. Hoog tijd dat ze naar werken beloond worden en dat de kantjeseraflopers afgerekend worden op hun laksigheid.
Laat de TU Eindhoven gelijk maar TeacherAware maken, kunnen we allemaal meekijken.
4 reacties
Amen!
Uit mijn hart gegrepen, Karin! (via Twitter/Jeroen Clemens kwam ik bij je blog terecht)
He Karin wanneer heb jij dit stukje geschreven!
Zo te zien op zondag, dus geen tijdschrijven
je hebt helemaal gelijk
ps ik lees en reageer nu wel in de baas zijn tijd, of niet ik heb nog 2 minuten pauze!
Het is hemeltergend hoe een Onderwijsraad, gebaseerd op der input van 26 mensen uit het onderwijsveld (waarvan slechts 1 docent!!!) niet verder komt dan tijdschrijven en prestatiebeloning… Welke prestatie? Hoeveelheid afgegeven diploma’s? Tevredenheid studenten? Gemiddelde cijfer studenten (beoordeeld door een onafhankelijke)?. Laat de Onderwijsraad zich buigen over de vraag hoe je voorkomt dat docenten op basis van conflicterende doelen hun werk moeten doen. En derhalve op basis van willekeur door hun chefjes worden beoordeeld. Lees hiervoor ook joostvanderhorst.wordpress.com
@Joost, volgens mij lezen we beiden met een andere bril. Volgens mij heb ik niets geschreven over prestatiebeloning, ben het eens dat dat moeilijk meetbaar is. Maar na jouw blogpost gelelezen te hebben en verschillende onderwijsachtergronden (mijn ervaringen komen uit MBO) blijf ik erbij dat de weerstand tegen de registratie waar een docent nu werkelijk mee bezig is, zeker omdat er geen “afreken” cultuur moet onstaan, waarschijnlijk komt vanuit angst. Stel je voor dat je als docent eens werkelijk inzicht hebt in het feit dat je weer een jaar niets aan professionalisering hebt gedaan. Stel je voor dat je innovatieve projecten afsluit met alleen gevulde urenbriefjes, maar zonder werkelijke resultaten (lees beloofde afgeronde, gemeten en geevalueerd projecten…geen Pilot (want die mag altijd mislukken).
Als je de kwaliteit van onderwijs wilt verhogen zul je moeten weten waar al dat geld aan op gaat zonder dat er werkelijk iets veranderd is.
Hakken in het zand, zeuren over nog meer werk (tijdschrijven kost 3 minuten per week), daar win je de onderwijsoorlog niet mee.
Reacties zijn gesloten.