#WOT: Rituelen

Litanie = 1) langdradige opsomming, 2) klaagzang, 3) jammerklacht, 4) reeks smeekbeden.

Grappig wel dat Ali haar WOT vanuit de langdradige opsomming of klaagzang beschrijft. Het eerste dat bij mij opkwam bij het WOT woord had te maken met geloof.

Ik herken het woord litanie uit de kerk, om God of Maria aan te roepen, maar ook andere heiligen mogen in deze tijd gerust worden gevraagd om te helpen. Een Litanie heeft een vraag/antwoord structuur…en ja het is een langdradige opsomming.

Nee, ik ben niet (meer) kerks.
Ik ben Katholiek opgevoed. Ik ben in de kerk getrouwd, mijn kinderen zijn gedoopt en ze hebben hun eerste Heilige Communie gedaan. Bij het vormsel mochten zij zelf beslissen. Als je wilt weten wat en hoe over die dingen…Google maar zelf.

Heilige Antonius
Van mijn oma aan vaders kant  heb ik het Heilige Antonius fan zijn geërfd. Naast Maria gelovige (inclusief rondje Lourdes) was mijn oma een echte Heilige Antonius fan. Altijd gingen bij wat dan ook de kaarsjes aan bij haar (helaas halve)  Antonius beeld. Had je een examen, belde je oma.

We kennen allemaal het versje: Heilige Antonius, beste vrind, maak dat ik (verloren spullen) weer vind. Bij oma was Antonius overal goed voor en dat is bij mij ook nog steeds zo.
Kom ik in een kerk….moet er geld in het bakje van de Heilige Toon. Geen beeld- geen centen.
Bij het ‘echte beeld” dat wij uit Padua mee namen brand ik ook nog steeds kaarsjes. Bij ziek en zeer en ja, ook op verzoek van mijn kinderen (en soms mijn moeder).

Ik geloof er niks bij, maar ik hou van het ritueel en de traditie.

Met elkaar en voor elkaar
Ik kan me wel heel erg goed voorstellen dat in deze tijd, mensen die echt gelovig zijn, de zondagse routine van de kerk missen. Het samen zijn, samen bidden en samen zingen, zal voor echt heel veel mensen een steun zijn die ze nu niet hebben.

Alles beter dan de klaagzangen op alles en iedereen die ik vandaag weer voorbij zag komen omdat we ‘los’ mogen/gaan. Denken vanuit onszelf in plaats vanuit het samen.
Het blijven spannende tijden, niet alleen vanwege Corona, maar ook hier thuis.

Ik ga maar weer eens een kaarsje branden bij Toon

…enne..mocht je ooit een groot houten Antonius beeld in de aanbieding hebben…..geef even een seintje.

Pas op jezelf en de ander en #blijfthuis.