#WOT: Oranjegevoel

Oranje = 1) kleur tussen geel en rood, 2) Baai in Sint Eustatius 3) Baai in Sint Maarten 4) Europees vorstengeslacht 5) Gebergte in Suriname 6) Kleur van de regenboog 7) Nationaal sportteam.

Daar heb ik als kleur niks mee, je zult me zelden in iets ‘oranjes’ zien.
Koningsdag is ook iets wat we niet echt vieren.
Oranje geeft voor mij wel het gevoel van gemeenschappelijkheid en ‘ergens bij te horen’.

Koninginnedag
Toen ik klein was (jaja in de vorige eeuw) was er altijd een aubade voor de burgermeester.
Ook mijn kinderen hebben in hun basisschoolleeftijd de aubade gehad. De kledingvoorschriften waren toe helder: schoolkleding (gymshirtjes meestal).
Op het plein voor het stadhuis werd er gezongen en vlogen de ballonnen met kaartjes de lucht in. Toen mocht en kon dat allemaal nog.
Dat we daarna al die kleedjes met meuk langs moesten, nam ik voor lief. Ik gaf mijn kinderen altijd de opdracht op zoek te gaan naar een soepterrine met deksel. Nooit gevonden trouwens.

Oranjegevoel.
Ik kan me nog herinneren dat ik met mijn oudste zoon de halve finale van het EK in 2000 bijwoonde. Al heel vroeg had ik me aangemeld voor kaarten en wij hadden het geluk om op 29 juni al heel erg vroeg door Amsterdam te lopen. Wat een feest en wat een verbondenheid. Ook met de Italianen trouwens (die een veel mooiere blauwe kleur dragen en waar indertijd mijn favoriete voetballer Paulo Maldini meespeelde).
Dat we verloren na strafschoppen was een kater, maar eigenlijk bleef het zelfs op de terugreis een feestje.

Eigenlijk is dat oranjegevoel bij alle landelijke (vooral sport) evenementen de verbindende factor.
Bij het Wilhelmus schiet ik altijd zo vol, dat meezingen bijna onmogelijk is. Ook dat is beter voor het ‘gevoel’ want ik kan niet zingen.

Terug naar Koningsdag.
Afgelopen Koningsdag hadden vooral mijn kinderen het opgesloten gevoel. Geen nacht in Utrecht of Amsterdam. Geen gekke dingen rondom Koningsdag. Nou ja, mijn dochter was creatief en ik maakte een app voor haar en haar vriendinnen zodat ze vanuit huis nog wel iets Oranjes deden.
De gekkigheid dat mensen uren in de rij gingen staan voor die smerige tompoezen snapte ik dan weer niet. En ook de digitale kleedjes op marktplaats waren het links laten liggen waard.

Alles was anders dit keer, maar het oranjegevoel bleef.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. Op dit moment is Ali Molenaar de #WOT trekker.