WOT: Om ziek van te worden

Infodemie: te overvloedige, ‘ziekelijke’ hoeveelheid informatie over een bepaald onderwerp, die vaak niet helemaal of zelfs helemaal niet waar is. Het #neologisme van deze week, met dank aan @GVR73

Terug in de tijd (een greep uit de pre-internet tijd ellende die ik me nog echt goed herinner)

1990-1991 De Golfoorlog
De radio stond naast het bed en het eerste wat we ’s morgens deden was CNN op tv aanzetten. Was er luchtalarm, hoe stond het met de branden? Breaking nieuws en alles was nieuws. Maar eigenlijk waren er maar weinig bronnen om uit te putten. Het NOS- journaal en CNN gaf een dagelijkse portie spannende tv weg.

1992 Bijlmerramp
Onderbreking van de gewone tv-uitzending ’s avonds net voor Studio Sport volgens mij. Er was een vliegtuig neergestort op de Bijlmer.
De hele avond aan de buis gekluisterd voor updates, de krant en de radio om vooral nog meer informatie te hebben. Vooral de geruchten van mannen in witte pakken bleven een tijdje zingen.

September 2001 – 9/11
Op mijn werk hoorde ik van de aanslagen en de ellende in Amerika. Toen ik thuiskwam ‘s middags stond mijn oudste zoon onder de carport in paniek….. er is iets gebeurd in Amerika.
Weer was CNN de bron van het actuele nieuws, zo heftig om te zien en de spanning van de gekaapte vliegtuigen. Vooral blijven kijken.
De vaste series op tv kwamen te vervallen. Mijn moeder was woest…ze hadden haar serie ineens vervangen door een oorlogsfilm. Wist zij veel….daar stond nooit een radio aan en CNN was te Engels.
Haar nieuws (en nog steeds) kwam van journaals en de kranten.
Informatie kwam druppelsgewijs binnen en eigenlijk vonden we dat lastig maar ook wel lekker rustig.

Oktober 2001 Afghanistan
Weer een nieuwe informatiebron Al Jazeera deed live verslag van de oorlog in Afghanistan. Schakelen tussen CNN en Al Jazeera werd een standaard.

Maar ook Nederland kende in de pre-internettijd rampen van grote omvang en een heftige impact. Denk aan de Herculesramp, Enschede, Volendam…. en meer ellende
Buitenlandse rampen waar Nederlanders bij om kwamen, hier is ook een hele wikipedia pagina over.

Het internet tijdperk
Online nieuwsdiensten, fora en sociale media Facebook en Twitter werden steeds belangrijker in de nieuwsgaring. Hoe vaak ik tegenwoordig niet #Breaking voorbij zie komen.

Het werd daardoor ook echt steeds moeilijker om nieuws ‘te duiden’.  Alles is aan elkaar geknoopt, live te volgen met apps en websites en webcams. Niets ontgaat ons en echt alle nieuws wordt ook als nieuws gebracht, gelezen en gedeeld. Soms vraag ik me af of het wel tot nieuws behoort, maar dat terzijde.

Duiden van nieuws
Dat nieuws is nog tot daaraantoe, je kijkt wel of niet. Bij ons thuis is de tv al maanden niet gebruikt om nieuws te kijken. Journaals op tv lopen altijd mijlenver achter op internet nieuws.
Wat ik moeilijker vind is het feit dat wij met z’n allen ook dat nieuws willen verklaren, er iets van willen vinden en ook niet gierig zijn met het spuien van onze mening.
Iedereen is ineens journalist en we rollen over elkaar heen met onze meningen, ervaringen (het komt nu toch wel erg dicht bij, ik heb een tante gehad die, gisteren was ik daar nog).
De discussies zijn niet mals en we zijn ook niet te beroerd om bij menselijke ellende dezelfde video of vreselijke afbeelding heel vaak te delen.

Checken van nieuws.
Ik heb het soms drukker met in de gaten houden of een bericht wel echt klopt dan met het bijhouden van actuele nieuws zelf.
Er zijn natuurlijk websites die we kunnen gebruiken om de eerste schifting te maken
Hoaxwijzer
Nepnieuws uitleg en tips
Nieuwscheckers

Maar ja, wie checkt de nieuwscheckers? Vroegen ze zich op Marketingfacts al af. Het is er allemaal niet eenvoudige op geworden.

- Ik ga even mijn handen wassen.
- Ik hoest en nies natuurlijk in de binnenkant van mijn elleboog.
- Ik gebruik alleen papieren zakdoekjes.
(over open deuren gesproken)

Over #WOT
WOT betekent Write on Thursday. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de #WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de #WOT uiteindelijk bij Martha Pelkman terecht.
Vanaf dit jaar is Irene weer de #WOT vrouw.

Eén reactie

  1. Ja, inderdaad wat een opsomming heb je er van gecreëerd, zeg. Vóór het Internet die intrede deed, was het inderdeed lekker rustig af en toe. Al zat iedereen soms toch wel op de wipstoel naar méér nieuws, wat er overduidelijk (nog) niet was of toe deed…

Reacties zijn gesloten.