Ik droeg het woord vorige week zelf aan, dus kan ik ermee aan de slag.
Cryptisch: 1) duister, 2) heimelijk, 3) met een verborgen betekenis, 4) moeilijk te bevatten, 5) verbloemd, 6) verborgen
Vorige week gebruikte ik cryptisch als in; we hebben het ergens over, maar alleen ‘insiders’ weten wat of wie ik bedoel. Een soort puzzelen voor de mensen dichtbij. Mensen van veraf weten niet waarover ik het heb.
Op Twitter gooi ik er wel eens een frustratietweet uit. Dan gaat het over een klant, die je natuurlijk nooit met naam en toenaam noemt, maar soms moet ik het even kwijt en dan gebruik ik een cryptische beschrijving. Zinloos natuurlijk…..maar niet alles hoeft zinvol en inhoudelijk sterk te zijn.
Ik gebruik ook altijd de cryptische beschrijving: “mijn keukentafellief” als ik het over Paul heb. Misschien tijd om het ontstaan daarvan eens te beschrijven.
De oorsprong
Toen wij net ‘verkering’ kregen waren we ook collega’s van elkaar. Extra ingewikkeld was het, voor de afdelingsmanager, dat ook de ex van Paul onder dezelfde manager viel. Gelukkig wel in een ander opleidingsteam, maar ik zwabberde tussen de beide opleidingsteams door.
We spraken dus met elkaar af, dat we ‘onder de radar’ bleven. Alleen ‘echte’ intimi/collega’s wisten dat we ‘iets hadden’.
Af en toe was dat ook best grappig.
Paul kon soms collega’s met zijn (kritische) eerlijkheid flink op de kast jagen. Als ik dan betrokken werd in het gemopper op hem, zei ik regelmatig: “ik zal het er aan de keukentafel eens over hebben”. Soms snapten ze wat ik bedoelde, maar even vaak niet.
Het onstaan van de titel “keukentafellief”
Al onze goede- en slechte gesprekken, werden aan de keukentafel gevoerd. Nachtenlang verbeterden we daar de wereld, spraken we wensen uit en keken we naar de toekomst. In geen van de huizen waar we samen waren (en later samen woonden) werd er gebruikt gemaakt van de ‘zitkamer’. Sterker nog, een salontafel is er nooit geweest.
Toen we een gezamenlijk emailadres aanmaakten voor de eerste samenwoonperikelen (na 7 jaar latten) werd het dus ook keukentafel@….
Toen er een foursquare plaats aangemaakt moest worden omdat hij met untappd (de gamification van het alcoholisme) wilde starten, werd het “aan de keukentafel.”
Gedurende de jaren werd Paul ook voor de buitenwereld “mijn keukentafellief”. Als ik iets over hem zei in een blogpost bijvoorbeeld.
Op Twitter noemde ik hem ook zo, zonder zijn eigen Twitternaam te gebruiken. We volgden elkaar, dus hij las het, als ik het over hem had.
Heel veel mensen in mijn netwerk (en ook het zijne) wisten pas heel laat (of zelfs nog steeds niet), dat wij een ‘setje’ waren.
Soms handig en makkelijk……tegenwoordig ook wel eens ongemakkelijk.
Joh, was Paul Laaper (@sienjaal) jouw ‘keukentafellief? Nooit geweten.
#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzint (momenteel) @ireenBertholee een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.