WOT: Geel

Echt ik doe nog steeds mee met de #WOT.
Maar bij GEEL als WOT woord moest ik toch even mijn creativiteit kietelen.

De kleur geel als kledingstuk is voor mij niets. Ik word net als Ali ook schreef een soort van zelf geel.

Geel in de tuin….laat je ik je even verwennen met de oogst van vandaag.
Wist je trouwens dat insecten een voorkeur hebben voor gele bloemen?

Over Geel is nog wel wat meer te vertellen.

Vooral in workshops en trainingen komen kleuren voor. Iedereen die al eens een workshop over veranderen in organisaties, of over probleemoplossing gevolgd heeft, kent wel een trainer die iets met kleuren deed.

Het meest bekend zijn (denk ik) de denkhoeden van Edward de Bono (psycholoog)
Bij de Bono worden de denkhoeden (6 kleuren) gebruikt om vanuit verschillende perspectieven naar een probleem te kijken.
Wanneer je de gele denkhoed op hebt, kijk je positief en optimistisch naar een probleem. Je beziet het probleem vanuit de zonnige kant en gaat uit van de voordelen.

In Nederland is Leon de Caluwé de man die samen met Hans Vermaak kleurendenken ingevoerd heeft als het gaat over veranderende organisaties. De manier waarop mensen aankijken naar de veranderingen naar organisaties en hun eigen idealen.
Er zijn zelfs kleurentests beschikbaar deze bijvoorbeeld.

Geel heeft in het kleurendenken te maken met macht (de zon) en gaat ervan uit dat mensen veranderen door coalities af te sluiten en door partijen bij elkaar te brengen kun je tot verandering komen

Bij kleuren als drijfveren (ook weer iets management achtigs) hoort de kleur geel bij anlyseren, begrijpen en doorgronden.

Geel is gewoon een primaire kleur.
Rood, geel en blauw zijn de kleuren die voldoende zijn  om, als je ze door elkaar mengt en met elkaar combineert het grootst mogelijke kleurengamma, of gamut geven.

De wikipedia zegt over geel:

“Geel wordt veelal ervaren als zonnig en vrolijk in puur geel tot donkergeel. In de westerse Middeleeuwen werd geel gezien als de kleur van de haat. Bij geelzucht wordt geel echter gezien als ongezond. De negatieve bijklank van geel komt ook voor in de zegswijze zich groen en geel ergeren. [BRON]

Door dit te schrijven heb ik het gezegde “me groen en geel ergeren’ kunnen vermijden.