Woondilemma op woonprotest dag

Heel voorzichtig laat ik soms een rekensom los op huis en hypotheek.
Uiteindelijk wil ik terug naar de Randstad, want alleen in Drenthe blijven is niet wat ik wil.
Wij hebben er vier jaar geleden samen voor gekozen om naar Drenthe te verhuizen. Omdat Paul met pensioen ging en ik als ondernemer overal vandaan kan werken, was het ook goed mogelijk. Voorwaarde om dit huis te kopen was, dat het toekomstproof was en dus een slaap- en badkamer op de begane vloer heeft. Inmiddels is dat mijn kantoor geworden. Het huis (en de tuin) is asociaal groot voor een persoon. Qua onderhoud maar vooral qua ruimte, ruim 200 m2 woonoppervlak en perceel van ruim 500 m2 is het te veel voor mij alleen.

Nu Paul er niet meer is, bindt ook eigenlijk niets me meer aan deze plek.
Ik ben niet ingeburgerd in het dorp. Het grootste deel van mijn netwerk en familie zit in het Westen. Ik wil dus uiteindelijk terug naar de Randstad.

Net als veel anderen zit ik echter klem.
Daarom steun ik vandaag het woonprotest.

Ik neem je even mee in mijn denken en dillemma’s.

Financieel

Het huis is gekocht op basis van het pensioen van Paul. Om mijn inkomen als ondernemer mee te laten tellen was te ingewikkeld (en duur) voor de bank. Ze doen daar erg moeilijk over.
Dat betekent dat ik nu prima de hypotheek en vaste lasten kan betalen, maar dat de bank hoogstwaarschijnlijk bij een nieuwe hypotheek aanvraag lastig gaat doen. Momenteel zijn de bedrijfsinkomsten niet stabiel genoeg om aan te kloppen bij een bank.
Gek wel, want ik heb uitstekende financiële vooruitzichten met verschillende pensioenen, lijfrentes en ook over 7 jaar de AOW. Mijn inkomen groeit in de toekomst gegarandeerd.

Huizenprijzen
Wij kochten dit huis bijna 5 jaar geleden, voor een prikkie en de overwaarde is dus fors gestegen, ik heb dus een mooie start bij de aankoop voor een ander huis.
Ik heb zelfs al een gegarandeerde koper, die regelmatig even aanklopt wat de stand van zaken is.
Maar ja…die huizencrisis…..
Er is niet heel veel keuze in het westen en de prijzen liggen daar veel hoger. Natuurlijk wil ik kleiner wonen maar een tuin is een must.
Het liefst ga ik terug naar Nieuwegein, waar het grootste deel van mijn leven zich afgespeeld heeft.
Ik kijk regelmatig even naar het aanbod…maar bijna alles is al onder bod, voor mijn denkwerk gestart is.

De oplossing waar ik nu over aan het nadenken ben.
Ik ben op zoek naar voorbeelden en tips van huizenruil.
Wat als ik de makelaar die ons verschillende keren bij aan- en verkoop hielp in Nieuwegein en De Meern eens koppel aan de makelaar hier die heel graag mijn huis in de verkoop neemt?
Wat nu als zij beiden samenwerken en vraag- en aanbod op elkaar afstemmen?

Door de coronacrisis zijn mensen tot de conclusie gekomen dat Drenthe helemaal niet zo ver weg is van het westen, ze kiezen er heel bewust voor. Lees dit bericht maar eens.
Grote tuinen, ruimte, stilte en een veilige sociale omgeving. Thuiswerken is nog steeds de norm en ik denk dat het in elk geval een keuze blijft van veel mensen. Twee dagen naar kantoor en de rest thuiswerken is dus veel vaker dan voor de coronacrisis gebruikelijk.

Ik heb een beetje geluk en een goede hypotheekadviseur nodig. Dan zou het zomaar eens kunnen werken.
Ik heb geen haast, maar merk wel dat ik er steeds over aan het nadenken ben.

Mocht je voorbeelden, tips of oplossingen hebben….je weet me te vinden!

3 reacties

  1. Hi, heb je Facebook, dan zijn er vast Nieuwegein-groepen, waar je de gewenst woningruil/verkoop kan toelichten. Wellicht reageert er iemand? Of meerderen??

  2. @Irene, niet meer zo actief op Facebook, maar het is wel een idee om vast te houden. Dank je wel!

  3. Dat zou een hele goede optie kunnen zijn, zo’n koppeling! Voorlopig zal de strijd om een huis alleen maar lastiger worden vrees ik, met al die projectontwikkelaars die alles wat vrij komt opkopen.
    Maar als ‘ruil’object/tegenbod lijkt me veel mogelijk. Wat goed om er zo over te denken en stappen te zetten!

Reacties zijn gesloten.