WoensdagWijsheid: Blogplekken

Ik plaatste vanmorgen een tweet over het feit dat op sommige weblogs afleidende advertenties tussen de teksten, onder de teksten en zelfs boven de teksten staan.
Dat komt natuurlijk omdat er ergens een verdienmodel moet zijn wanneer je een gratis blogplek aanbiedt.

Een van de meeste bekende plekken om te bloggen is wordpress.com. Ik gebruik het zelf ook regelmatig voor een eenmalige bijeenkomst, maar niet om een blijvend weblog op te zetten.
Soms kiezen bloggers er bewust voor en ook voor de reclames op de site, daarmee verdienen ze een klein beetje de kosten terug).

Ik erger me er best aan. Ik kom soms advertenties tegen die niet passen en heel soms kom ik er (wanneer de blogger bij de instellingen niet heeft aangegeven voor welke doelgroep de blog bestemd) tieten en konten tegen.

Er zijn wat meer argumenten waarom ik ervan overtuigd ben dat je de regie in eigen handen moet hebben. Met eigen regie bedoel ik dat je een weblog op een eigen domein laat hosten bij een goede hostingpartij.

Waarom?

  1. Teksten waar tijd aan besteed is om ze te schrijven verdienen een goede plek. Afleidingsvrij en zonder franje.
  2. Van wie zijn de data, waar staan ze?
  3. Wat gebeurt er met de weblog als je even stopt of definitief stopt?
  4. Kun je exporteren en ergens anders importeren en vooral, wat is er dan nog vindbaar en hoe zit het met verwijzingen (links)?
  5. Een eigen domein is herkenbaar en je bent zo (blijvend) vindbaarder als expert of blogger
  6. Bij eigen hosting heb je veel meer vrijheid om het uiterlijk aan te passen en word je uitgedaagd ook daarover na te denken.
  7. Een weblog op een eigen domein kan naast een weblog ook dienen als portfolio, wie weet zoek je ook werk.

Moeilijk? Helemaal niet, er zijn heel veel stappenplannen, video’s en er zijn heel veel mensen die hun kennis graag delen (betaald of onbetaald).

Oh en een tip, wanneer je toch gratis op wordpress.com blogt, kijk even naar de layout, widgets, menu’s en beveiliging (login). Ziet er iets professioneler uit.

Goede tekst verdient een mooie plek!