Woensdag gehaktdag: bodemloze put

bodemplozep18 miljoen extra beschikbaar om Krachtig Meesterschap te stimuleren. Da’s mooi toch? Op naar de site van SenterNovem om de regeling eens te bekijken. Bij mijn vorige werkgever was ik een van de “dualen” die nu waarschijnlijk in plaats van door de  werkgever, uit deze subsidieruif betaald zou worden.
Draagt deze regeling bij tot  “kwalitatief” betere docenten? Lossen we het lerarentekort op? Voor mij is dat niet helder. De samenwerking met een HBO of Universiteit is volgens mij ook niet nieuw, want iemand moet certificeren en dat kan een VO, PO of MBO school nu ook niet zelf.
Wat in de regeling ontbreekt zijn gedegen kwaliteitseisen aan de in te dienen project aanvragen. Weer een papierwinkel optuigen met dikke project plannen (huren we even een communicatiemannetje/vrouwtje voor in). Er is zelfs een handleiding beschikbaar hoe je het projectplan moet schrijven (invullen) inclusief formulieren en een begrotingsformat.
Heb ooit een cursus projectmanagement gevolgd en heb daar wat dingen van onthouden
1. Een projectplan moet kort, bondig en leesbaar zijn en helder gestelde en afgebakende doelen hebben.  In mijn eigen projectplannen had ik altijd ergens een controlezin opgenomen, bijvoorbeeld : wie dit leest is gek…..nooit iemand een opmerking over horen maken: conclusie projectplannen worden niet gelezen.
2. GO EN NO GO MOMENTEN, EVALUEREN EN BIJSTELLEN…zonder deze 3 onderdelen is wat mij betreft een project een bodemloze put, waar je als organisatie geen lerend vermogen zult aantonen. Je mag fouten maken maar dat moet je wel erkennen en er iets mee doen.

De subsidiepot van 18 miljoen is natuurlijk in no-time leeg, mijn (MBO) ervaring leert dat penvoerders prachtige pennen voeren, maar het geld werkelijk nuttig besteden? Waarschijnlijk wordt een schoolopleider niet werkeloos (maar mag het project leiden), kunnen mensen met een tijdelijke aanstelling die het traject gaan volgen gedurende de projectperiode bij een organisatie blijven werken. Kan een projectmedewerker vooruit, door elke maand achter de kont van de mensen aan te lopen omdat ze hun projectadministratie (lees uurtjes schrijven) moeten invullen.
In de tekst van de regeling zijn eisen mbt  evaluatie en bijstelling, eindevaluatie en kwalitatieve verantwoording niet te vinden. Als je er een puinhoop van maakt op de inhoud maar wel mooi papier ophoest is er niets aan de hand dus.
Hoop van harte dat de mensen die de projectplannen werkelijk van A tot Z lezen en de subsidies gaan toekennen, daar wel naar kijken.
De wet BIO komt trouwens nergens in de tekst voor of heeft die niets met Krachtig Meesterschap te maken?
Naijler: is er hier geen rol te bedenken voor de docenten uit het project 1000 jaar voor de klas?