Woensdag gehaktdag: bijna niet meer minderjarig volgens Artikel 1:233 BW

Vanaf morgen ben ik moeder van 3 volwassen kinderen. De jongste wordt morgen 18 en is dus volgens de wet volwassen of meerderjarig. In mijn tijd (dus voor 1986) was dat pas bij 21 jaar zo. In het burgerlijk wetboek staat: “Minderjarigen zijn zij, die ouderdom van achttien jaren niet hebben bereikt en niet gehuwd of geregistreerd zijn dan wel gehuwd of geregistreerd zijn geweest of met toepassing van art. 253ha meerderjarig zijn verklaard.”
Hier aan de keukentafel hebben we het al heel vaak gehad over die, volgens het wetboek bedachte, niet meer minderjarigheid of volwassenheid.
Wie heeft eigenlijk bedacht dat ze op hun achttiende meerderjarig zijn? Wat is er anno 2009 anders dan 1985? In mijn hart is achttien wel groot maar “handelingsbekwaam”? Tot op zekere hoogte…want de regering wil wel dat ik dok als ze niet aan hun betalingsverplichting kunnen voldoen of mijn salaris weten als ze een studiefinanciering aanvragen. Daartegenover worden ze in het strafrecht ineens op hun 18e als volwassene behandeld.
Zou nou de school (blijf een edublogger) vanaf morgen, als hij spijbelt, hem een mail sturen? Zou nou de school hem een brief sturen voor zijn schoolgeld? Gaat hij nu als “niet meer minderjarige en dus aanspreekbaar op zijn volwassen gedrag” naar de 10-minuten gesprekken zonder ons?
Hij mag stemmen, autorijden, sterke drank kopen, trouwen, contracten afsluiten…maar niet van school gaan….(lees trouwens net dat ‘ie vanaf zijn 16e al seksueel meerderjarig was)
Ach op 5 november 1991 kwam ‘ie niet echt gepland maar zeer welkom als ruime 6 ponder in z’n blote kont, brullend op de wereld……..en zal hij ooit als brallende hopelijk minstens 100 ponder in z’n blote kont de pijp uit gaan…..
Tot mijn einde is ie gewoon mijn jongste kind.
Ik hoop dat ie van mij geleerd heeft dat de jaren geen bal voorstellen en vooral dat je het kind in jezelf volop moet laten voortbestaan….anders is er geen bal aan in deze “grote mensenwereld”.