Woensdag gehaktdag 2 3-9-08

De kop is eraf, school is weer begonnen, gangen lopen weer vol en wachten bij de koffiemachine is weer een feit. Eerste aanvaringen, vergaderingen en andere –ingen weer achter de rug. Bij de koffiemachine na de jaaropening merkte een collega op, hé er staan 2 koffiemachines, vanaf nu de linker voor de ondersteuners en de rechter voor de docenten. Na mijn vraag waarom, meldde hij dat ondersteuners altijd meer dan 1 kopje tegelijk halen (houten koffiemeter) en de pauze van docenten zo onnodig verkorten. Ondersteuners kunnen best op een ander moment koffie halen. Tsja, en dan gelijk maar even door over dat soort docenten. Is 7 weken niet wat veel vakantie? Op 11 juli hebben veel docenten de deur achter zich dichtgetrokken, tas en broodtrommel in de gangkast gekieperd en de sleurhut achter de Opel gebonden. Op maandag 1 september na de jaarlijkse speech, de eerste afdelingsvergadering en aansluitende teamvergadering de mailbox maar eens geopend. CTRL-A Delete en direct de prullenbak legen. Dinsdag 1e lesdag, introductie en ineens daagt het bij ze, ik kan de leerlingen niet laten inloggen op de PC, mail, edu-roam en hup boze mail naar de eerste de beste kop van jut…jullie ook altijd met je non-communicatie en altijd in onze vakantie dingen veranderen zonder ons te laten weten wat en hoe. Weken voor de zomervakantie is er gepubliceerd, gemaild (foutje), gepraat, geprint en verstuurd over hoe en wat en de koppen van Jut bleven werken. De koppen van Jut gokten bij gebrek aan respons de uitnodigingen, boekenlijsten en uitschrijvingen, beantwoorden van vragen per telefoon, want de leerling wil weten waar hij aan toe is en wanneer hoe en wat.
Dan het volgend voorbeeld, we hebben voor de zomervakantie besloten dat we die online methode gaan gebruiken en hebben de leerlingen die 200 euro laten betalen aan de leverancier, hoe zat dat ook alweer wat is mijn beheerders inlog en kunnen we er iets mee, lesvoorbereiding start dan waarschijnlijk IN de les. Ook een lesdoel op zich en daagt de leerling natuurlijk uit tot actieve deelname en leren.
Voorbeeldje als toetje: wij docenten hebben net besloten een digitale pedagogisch didactische krabpaal (nieuwe “gejatte” term voor het portfolio ofwel leerling achtervolgsysteem), kun jij het even regelen dat de leerlingen en morgen mee aan de slag kunnen, geef ook even een handleiding op maat.
Mag ik een ongevraagde tip geven? Waarom wordt de eerste week van de vakantie niet benut om de plannen voor het nieuwe schooljaar uit te werken, expertise op te doen, aan je professionalisering te werken…zoets als wat je van je leerlingen veracht moet je op z’n minst van jezelf verwachten? De laatste week (voor de lessen weer beginnen) controleren we of de klassenboeken kloppen, intakes geregeld zijn, systemen getest zijn, zoenen we elkaar en wisselen we uit, zodat de 1e lesdag de leerling 100% voorop staat.
Mag natuurlijk de vergelijking docent en blondje nooit maken, maar waar is het anders gehaktdag voor: waarom moet je een blondje 7 dagen per week laten werken? Als je haar een weekend vrij geeft moet ze op maandag weer opnieuw ingewerkt worden.
Oh ja, de ondersteuners hebben eenzelfde week jaartaak van 1659 uur…..zoek het verschil?

Blogged with the Flock Browser

0 reacties

  1. Heerlijjk herkenbaar allemaal. Al die brandjes die weer moeten worden geblust aan heet begin van een schooljaar. Vergeten wachtwoorden, geen verstand van de nieuw aangeschafte software, implementatieplan? Wat is dat? Gelukkig ken ik ook docenten die het anders aanpakken en hun vakantie ook gebruiken om bij te spijkeren, maar je hebt er helaas ook aardig wat tussen die het inderdaad precies zo aanpakken als jij beschrijft. En communicatie is altijd al een hele lastige geweest, maar dat is volgens mij in iedere instelling hetzelfde.

  2. @annet, ook ik ken docenten die het heel anders doen gelukkig maar om gehaktdag nou te gebruiken om collegae veren in de r… te stoppen is niet leuk. Ze zijn er echt…ik kan het weten 🙂

Reacties zijn gesloten.