Wie heeft er een VOG bij zijn baas ingeleverd?

Gezien de schandalen bij kinderdagverblijven, basischolen en sportverenigingen de afgelopen tijd vraag ik me al een tijdje iets af. Zou het niet zo moeten zijn dat een Verklaring Omtrent Gedrag eindig zou moeten zijn?
[De VOG heeft geen vaste geldigheidsduur. Vaak is de verklaring onbeperkt geldig voor het doel van de aanvraag. Wanneer u van baan verandert, is het mogelijk dat uw werkgever verzoekt om een nieuwe aanvraag te doen. Het is ook mogelijk dat u om de zoveel jaar een nieuwe VOG moet overleggen.] bron
Zou er niet iets dieper dan een veroordeling gekeken mogen worden…dus een antecedenten onderzoek? Of zou dat te veel inbreuk plegen op de privacy van mensen? Want ook voor mij geldt…pas schuldig als schuldig bevonden.

Toen ik bij mijn vorige werkgever in vaste dienst kwam moest ik een VOG inleveren, de 12 jaar daarna is er nooit meer om gevraagd. Ik durf er een wedje op te slaan dat er heel veel mensen die op dit moment werken met kinderen..op welke (nette) manier dan ook, zelfs nog nooit zoiets hebben hoeven inleveren.
Nu zegt zo’n VOG ook weer niet zo veel maar toch….er zou toch een manier moeten zijn om onze kinderen, ook zonder pricavy schending, te kunnen beschermen tegen uitwassen? En daarbij…nu lijden de goeden zoals gewoonlijk weer onder de kwaden…ga jij als jonge enthousiaste man maar eens bij een kinderdagverblijf om een stage vragen.
Hee stage….moet je daar een VOG inleveren?