Week van de Mediawijsheid: Media & Respect

Nooit eerder was het zo eenvoudig om met anderen in contact te komen, ervaringen te delen of in discussie te gaan. De mogelijkheden van internet en sociale media zijn ongekend. Maar we zijn zo snel en massaal gaan communiceren dat zorgvuldigheid, privacy bescherming en het ‘even tot tien tellen’ er vaak bij inschieten. Daarom gaan we met kinderen, jongeren, ouders, professionele én andere mediamakers in gesprek over hoe iedereen op een respectvolle manier media kan maken.

Poster: Stellingen voor een discussie in de klas
Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid is er een poster gemaakt met acht discussiestellingen over Media & Respect. Hang de campagneposter op in de klas en begin elke dag met een groepsgesprek of discussie in de klas over media. Door met leerlingen in gesprek te gaan zullen zij aan het denken worden gezet over hun eigen mediagedrag en het effect daarvan

Meer informatie op de site  weekvandemediawijsheid.

Stellingen + tips voor het voeren van een debat of discussie:

Campagnemateriaal + teksten:

Nieuw: het My Comment Festival, het mediawijze festival voor het voortgezet onderwijs.
Beeld en Geluid en Mediawijzer.net organiseren samen een festival waarin jongeren uit het voortgezet onderwijs en mediamakers met elkaar in gesprek gaan over een ethische code voor online media: het My Comment Festival. Wat zijn absolute do’s and dont’s, wat is acceptabel en waar liggen de grijze gebieden? Hebben populaire vloggers en bloggers een voorbeeldfunctie? Hoe gedraag jij je op het net en wat verwacht je van anderen?

 

MediaMasters: de serious game voor groep 7 en 8

MediaMasters wordt gespeeld gedurende één uur per dag op vijf schooldagen. Iedere speldag start met een korte aflevering op het digibord. Daarnaast gaan leerlingen zowel in de klas als thuis aan de slag met MediaMissies: mediawijze opdrachten over bijvoorbeeld online privacy, cyberpesten, betrouwbaarheid van bronnen en het zelf creëren van content.

Meer informatie: www.mediamasters.nl

Hoofdpersonen volgen op Twitter

Praat tijdens de Week van de Mediawijsheid en MediaMasters mee via Twitter. Maak daarbij gebruik van de hashtag #MediaMasters en voor de Week van de Mediawijsheid #WvdM15. Daarnaast is het net als voorgaande jaren mogelijk om de karakters uit de game te volgen op Twitter!

Meer informatie: https://mediamasters.nl/socialemedia/, inclusief de accounts van de vier hoofdpersonages en een Twitterlijst met alle karakters

En ik zou Karin Winters niet zijn als ik niet weer een klein beetje teleurgesteld zou zijn, want WAAR ZIJN DE ACTIVITEITEN VOOR LERAREN EN LERARENOPLEIDERS?
Die zijn echt nog lang niet allemaal mediawijs!!
Misschien tijd voor het bordspel Spelender(media)wijs?