Wat zal ik hier nu eens van vinden? Doorlopende leerlijnen

Vandaag een schrijfdag gehad. De werkplannen voor de programmalijn Onderwijsinhoud en Flexibilisering moeten voor 1 november gemaakt zijn. Wij schrijven dus met de 4 sectoren samen en ik moet zeggen (inhoudelijk natuurlijk nog geen documenten beschikbaar) dat door elkaar te bevragen en vanuit 4 sectoren in het MBO aan de slag te gaan, het heel vruchtbare bijeenkomsten zijn, waar volgens mij de docenten straks ook echt iets mee kunnen (kaders en standaarden).
Na de schrijfochtend een netwerk bijeenkomst Taal  met als gaste Marjo Jansen van het Ministerie van OC&W die onze vragen over met name centrale examens voor niveau 4 en wanneer en hoe zou gaan beantwoorden. Even stapje op de plaats of liever gezegd gooi de boel maar om……we spreken binnenkort niet meer over in en B1 of B2 niveau, nee we gaan het hebben over referentieniveaus. Dus over examens en hoe en wat is er niet heel veel gesproken, meer over meting instapniveau en de gebreken in die meting en de referentieniveaus.
Persoonlijk vind ik de insteek en argumantatie prachtig, want deze referentieniveaus gaan over het totale taalniveau in alle onderwijs, dus vanaf PO tot en met HBO, we weten dan waar we het over hebben. Maar voor docenten, er is al zoveel werk gedaan naar aanleiding van Talen in de kwalificatiedossiers en nog zoveel niet zeker voor leerlingen die nu op school zitten en in een experiment onderwijs volgen. Wat meten we, hoe toetsen we…waarmee toetsen we. Ik heb het nog niet eens over de eisen die in sommige kwalificatiedossiers staan (natte vingerwerk?).
Oh ja, over digitale meetinstrumenten hebben we het heel even gehad, gebleken is dat een digitaal instrument voor niveaubepaling veel computers laat vastlopen en daarom CITO straks (onderzoeksmatig) ons prachtige bruine envelopjes stuurt. Tsja…..
Ach ik kan het volgens mij niet eens goed uitleggen dus lees lekker zelf verder op deze (nieuwe) website.

Blogged with the Flock Browser

0 gedachte op “Wat zal ik hier nu eens van vinden? Doorlopende leerlijnen

  1. Hadden we al niet van dergelijke referentieniveau’s zoals de CITO toets voor alle 11-12 jarigen en de centrale schriftelijke eindexamens aan het eind van de middelbare school? Ondanks die “referentieniveau’s” (het zijn er slechts 2) heeft men toch het niveau in de afgelopen jaren zien afglijden en moet er nu gerepareerd worden. Het klinkt allemaal erg leuk, maar lijkt erg veel op oude wijn in nieuwe zakken.

Reacties zijn gesloten.