Wat is kunst?

Kunst is het vermogen om dat wat in geest of gemoed leeft of gewekt is, op zodanige wijze tot uiting te brengen, dat het kan ontroeren door schoonheid.
Kunst is een ambacht dat bedoeld is om de zintuigen te prikkelen.

[bron: https://www.ensie.nl/redactie-ensie/kunst]

Wat is Kunst?
Gisteren haalde ik een schilderij van Dam Domido, dat ik op Catawiki gescoord heb, op bij de lijstenmaker. Samen met hem heb ik even staan genieten van het eindproduct. De kleur, de grootte, de techniek, de compositie…..ik vind het een prachtig schilderij.
Een mevrouw die iets anders kwam ophalen of brengen vond het een ‘rommeltje’ en heel druk.
Dat u zoiets aan de muur wilt hangen. Ik zou er heel erg onrustig van worden.

Smaken verschillen.
Vooral het genre waar ik erg van houd, abstract, expressief en intuïtief, hoef jij niet mooi te vinden.

Ik schilder(de) zelf ook.
Na tekenlessen en schilderlessen om de techniek in de vingers te krijgen, wist ik wat ik zelf fijn vond om te doen. Schilderen als ontspanning en om te zien wat materialen doen. Jammer genoeg ligt die activiteit al een hele tijd stil. Op het herinneringsschilderij van Paul na is er de afgelopen jaren weinig geschilderd. Alle spullen zitten in dozen op zolder.
Wat ik maakte is geen kunst, maar het is een hobby met soms een uitschieter die de moeite van het ophangen waard is.
Ooit volgde ik twee keer een schilderworkshop bij Bob Tomanovic en dat leverde twee ‘ophangbare’ schilderijen op. (kijk hier eens wat een prachtige dingen hij maakt)

Wat iets moois met mij doet?
Het boeit me eigenlijk niet of het onder ‘kunst’ valt en of het van een beroemde kunstenaar is. Natuurlijk zou ik graag een echte Kandinsky aan de muur hebben en Paul Klee krijgt ook zo een plekje. Hundertwasser mag mijn badkamer wel komen verbouwen. Maar van een Appel of een Mondriaan gaat mijn hart niet sneller kloppen.
Als ik iets zie wat ik mooi vind, voel ik dat in mijn buik. Dat geldt trouwens niet alleen voor een schilderij maar ook voor een foto, een object of iets anders stoffelijks. Weer geldt, wat ik mooi vind hoef jij niet mooi te vinden.

Misschien is dat wel ‘de kunst van een kunstenaar’ dat heel veel mensen het mooi vinden.

Alleen abstract?
Over het algemeen kan een schilderij met een stilleven of een landschap me niet zo bekoren. Er zijn een paar uitzonderingen. Ik ben een groot fan van Jeroen Bosch en we hebben zelfs alleen om de tuin der lusten te zien een stedentrip naar Madrid gemaakt. Ik was echt ontroerd toen ik het in het echt zag. Boven mijn bank zou ik een Bosch echter niet willen hebben….die horen groots in de ruimte te hangen.

Kunst en filosofie
De afgelopen weken ben ik begonnen met inlezen in filosofie. Gewoon twee basisboeken en een online cursus met wat opdrachten. (De uitdaging van het denken – Baptist Vermeulen en Beginnen met filosofie van Luc Ferry)
Misschien ga ik eens filosoferen over wat kunst is en wat de kunst van het leven is.

Maar de eerste prioriteit is nu het ophangen van het nieuwe ingelijste schilderij.
Wat heb jij met kunst?

3 reacties

  1. Wat heb ik met kunst, je leest het (deels) in m’n blog. Ik heb het gevoel heel veel vergeten te zijn, maar dat heb je als het snel moet.

    Ik ben trouwens ook nog een aantal jaren actief geweest als vrijwilliger in een kunstpand. Daar stimuleerden ze me om een expositie te houden met mijn foto’s. Ik vond, en vind nog steeds, dat geen kunst. Mijn foto’s niet. Andere wel.

Reacties zijn gesloten.