Vraag: koppeling cloudopslag en schoolapplicaties?

Als geen ander ben ik ook een wolkwerker en staat zo goed als alles wat ik heb wel ergens op het wereldwijde web. Ik ben een grootgebruiker van alle Google spullen, vanaf mijn werk laptop staan mijn spullen in  Onedrive van Microsoft, parkeer en deel ik veel via Dropbox.
Wat er echter niet in de cloud staat maar op mijn laptop en een aparte externe harde schijf zijn mijn persoonlijke dingen, je weet wel…belastingen en zo.

Bij elk nieuw apparaat waarmee ik verbinding maak met het wereldwijde web, krijg ik weer massa’s tijdelijke opslag in Dropbox, waarvoor mijn dank. Maar…als die tijdelijke opslag klaar is en je let niet op de waarschuwingen zijn de spullen gewoon weg.

Waarom ik daar nu over begin? Nou eigenlijk omdat ik me toch wat zorgen maak over iets wat ik gisteren hoorde. Ik begreep dat een softwarepakket als Trajectplanner de bestanden die docenten en leerlingen met elkaar via Trajectplanner uitwisselen, gelinkt worden aan Dropbox, Onedrive of Google drive accounts.  Bij een workshop hamerde ik onlangs op het feit dat het heerlijk is alles in de wolken te zetten maar dat er toch wat aandachtspunten zijn zeker voor wat betreft nadenken over privacy en security.

Nu weet ik dat ik weer zeur maar ik ken ook mijn pappenheimers en wachtwoorden als jan64 zijn vaker schering dan inslag. Daarnaast zijn er nog heel veel mensen die zich niet realiseren dat als de data (denk aan persoonlijke gegevens, burgerservicenummers en meer) op straat komen te liggen, de rapen gaar zijn.

Hoe zit het met software leveranciers en een koppeling naar de cloud opslag plaatsen van hun gebruikers, van zowel leraren als leerlingen?

  • Natuurlijk eerst de vraag, klopt het wat ik hoorde, dus is dat wel zo?
  • Indien het klopt, waarom is dan die keuze gemaakt?
  • Hoe veilig is dat?
  • Hoe zit het dan met “examenproducten” waar een bewaarplicht voor is?

Ik kan er niet veel over vinden, maar daar heb ik jullie voor….en de leverancier kan het hier vast ook uitleggen in een reactie. Zijn er meer schoolapplicaties die zo werken?

4 reacties

  1. Heej Karin, ik denk dat veel programmeurs je daar wel iets over kunnen zeggen. Ik weet zeker dat Sophie Fischer @sponiza er een uitgesproken mening over heeft. En niet te vergeten @kaatje36 op Twitter.

  2. @remko, ik merk dat als ik niet uitgesproken genoeg schrijf en te voorzichtig ben…dat meer vragen oproept. Als onderwijssoftware waarin cijfers en roostering staat aan de andere kant gekoppeld wordt aan gratis cloudopslag plekken van de persoon in plaats van de organisatie, dat de privacy in gevaar komt. Dat het bedrijf op die manier niet verantwoordelijk gesteld kan worden als het mis gaat omdat zij zelf de data niet op hoeven slaan en dus minder inspanningen hoeven doen om het veilig op te slaan. Daarnaast blijven leerlingen en leraren niet altijd verstandig omgaan met wachtwoorden …dus de risico’s van data op straat en data verlies zijn best groot. Kortom….is het nou wel zo slim om zo te handelen als softwarebouwer en mag het?

  3. Ja, leerlingen en docenten hebben een plek om bestanden op te slaan in Trajectplanner, (het ‘ archief’) van waaruit ze bestanden met elkaar kunnen delen.
    Dat archief is tegenwoordig te koppelen aan externe opslag.

Reacties zijn gesloten.