Het zal wel aan mijn zondags kritische blik liggen maar waarom is er nu in onderwijsland niet een groep mensen in staat om digitaal lesmateriaal volgens standaarden te verzamelen, metadateren en gratis zonder toetsers en bellen aan te bieden en te delen?
Een heel korte surfactie bracht mij hier:
Samen delen (VO/PO)
Take Shape Share
Mijn digischool (VO/PO)
Open methodes van Ruud de Moorcentrum
Edu Rep of Contentcorner
Wikiwijs Kom daar nog niet eens verder dan: u kunt zich niet aanmelden, alleen op uitnodiging
Of zit ik nu appelen met peren te vergelijken?

3 reacties
Versnippering, daar zeg je me wat. Ik deel op Digischool en KlasCement, het Vlaamse lerarenportaal. Was vroeger al eens bij ‘Open methodes’ gaan kijken, maar had de moed niet van ook op dat plekje te ‘posten’.
Dat zou nog eens handig zijn: één open huis waar je alles kwijt kunt en heel veel vindt. Ik heb de indruk dat er veel achter verschillende deuren opgesloten zit.
Neem bijvoorbeeld ook eens educatieve uitgeverijen. Ze gaan steeds meer online. Ze moeten wel dezer dagen. Maar je kunt niet binnen als je niet betaalt, t.t.z. als je met je klassen hun methode niet koopt. Ik weet het wel, dat is commercie. Geen methodekoper, geen toegang, geen o zo spannend lesmateriaal. Ik weet ook altijd graag welke auteur wat ontwikkelt en welke bronnen hij heeft gebruikt. Maar dat blijft allemaal geheim. Het wordt anders ook allemaal nog veel duurder als die uitgevers veel auteursrechten moeten betalen. Dus wordt er links en rechts uit open (en andere) bronnen gegraaid. Naamsvermelding zou wel mogen, niet?
Is open kennisdeling al over zijn hoogtepunt heen? Ik krijg die indruk sterk. Wat denk jij, Karin? Jij bent als ICT-professional veel beter geplaatst dan ik. De meeste scholen hebben nu wel een ELO. Daar houden ze ook alles binnenskamers. Wat is er dan nog nieuw aan leren? Ik vond het juist zo hartverheffend verfrissend dat je open kaart speelt voor ‘de wereld’. Dat gaf ons – mijn leerlingen en mij – een leerboost van jewelste. Ook en vooral ook op het gebied van web 2.0 waar we alles te ontdekken hadden. Ik hoor het ze nog zeggen. Het internet en leren, dat was googelen en de Wikipedia, informatie zoeken. Dat het ook een échte leeromgeving was, een uitdagende, spannende, doorzichtige en eerlijke manier van leren en leven, van samenwerken, samen denken en samen vooruitgaan of nu en dan mislukken, een manier van je identiteit te vormen, je persoonlijkheid te ontwikkelen, dat was een openbaring, elke kleine stap vooruit opnieuw. Elke dag kwam er wel iets verrassend nieuws op ons ‘webpad’. Leren was nooit zo mooi als toen. Leren is nooit zo mooi geweest als nu.
Ja, er zijn helaas nog wel een paar meer hoor! Mij schoten ook Klascement (www.klascement.net), DigilessenVO (www.digilessvo.nl) en de Onderwijsvernieuwingscooperatie (www.deonderwijsvernieuwingscooperatie.nl/) te binnen. En dan hebben we het alleen nog maar over middelbaar / voortgezet onderwijs.
Oorzaak van deze versnippering? Laat ik eens provoceren: 1) iedereen vindt dat ‘ie zelf het beste bezig is (not invented here syndrome anyone?) en 2) er zijn allerlei subsidiepotjes, waar de beoordelaars/beoordelingen vaak ook niet weten waar ze nu eigenlijk geld aan gaan geven…..
De VO-Raad is net een initiatief gestart die mogelijk het einde kan betekenen van de versnippering.
zie: http://www.vo-raad.nl/actueel/nieuws/ruim-130-scholen-open-leermiddelenbank
Voorafgaand aan dit intiatief was reeds een samenwerkingsverband gestart genaamd
“pilot open leermateriaal” waarin DigilessenVo, de Onderwijsvernieuwingscooperatie, Kennisnet en Digischool samenwerken.
Kijk eens op: http://lesbank.nl/home.php
De Onderwijsvernieuwingscoöperatie streeft al geruime tijd naar en landelijke CC leermiddelen database en stelt al haar materiaal ter beschikking.
Onder de paraplu van de VO Raad heeft een initatief om te komen tot zo’n gezamenlijke database gezien het aantal leden en 130 actief deelnemende scholen een enorme draagkracht gekregen.
Ook m.b.t. contentleveanciers zoals uitgeverijen, beeldbank en ergfgoedinstellingen is het belangrijk dat onderhandelingen vanuit één punt gecoördineerd worden.
Reacties zijn gesloten.