Verkiezingen voor van alles van het jaar, lijstjestijd.


Persoonlijk doe ik er nooit aan mee, al die lijstjes en verkiezingen. Heb geen last van belangrijkheidsgehalte door mee te doen en op te roepen tot stemmen
Over het algemeen vraag ik me ook af…wie heeft iemand/iets voorgedragen voor zo’n verkiezing en hoe gaat het verder in z’n werk.

Voorbeeld 1: Leraar van het jaar verkiezing.
Vooropgesteld: iedereen die nu in de laatste fase zit, mag wat mij betreft winnen. Het gaat me om de systematiek.
Dit jaar zag ik voor het eerst een docent voorbij komen, die ik persoonlijk ken (scheelt natuurlijk ook) die in de longlist stond echter daarna afviel. Zijn concurrentes/n zullen ook vast prima docenten zijn, maar ik blijf me afvragen…waarom hij niet en de anderen wel. Daarnaast…waar kon ik nou ergens stemmen?
Ik heb even verder gezocht want natuurlijk ben ik heel nieuwsgierig wie de vakkundige jury is en op grond waarvan je dan in die jury terechtkomt.
Dit was het enige dat ik kon vinden:

En nee,  dit is dus geen verkiezing…dan mag je namelijk stemmen, maar een selectie op grond van wat mij betreft vage criteria en een anonieme jury.

Voorbeeld 2: Website van het jaar

Daar mag je wel  stemmen, ik kreeg keurig een mail van de organiserende club uitgever Emerce en online marktonderzoeksbureau MetrixLab.
Toen ik echter ging stemmen (dat zal dan dus de shortlist wel zijn) zag ik een aantal commerciële of publiek sites, die allen aardig wat geld investeren. Het zijn geen eigen bouwsels. Dit in tegenstelling tot de website van Juf Janneke
Kijk,  ik ga daar op stemmen, maar niet omdat ik het een goede site vind….het is eigenlijk een lelijke, zeg maar, een draak van een site.
Alleen al om de rest dwars te liggen. Eigenlijk had de site van Juf Janneke er niet tussen mogen staan…er zijn veel mooiere en betere onderwijswebsites, ook door particulieren gebouwd, zonder massa’s middelen. Blijkbaar is de oproep om je verkeisbaar te stellen, gefluisterd her en der en niet geroepen.
Hier worden appelen met fruitschalen vergeleken.

Wat ik wil zeggen met deze voorbeelden…..eigenlijk moeten we die clubs die die verkiezingen uitschrijven doodzwijgen en niet stemmen, dan stoppen die gekke oneerlijke verkiezingen die vaak niet eens echte verkiezingen zijn ook wel een keer.