Verfrissend, verhelderen en confronterend, Frans Meijers in Actie

Vandaag bij ons ROC de 4e miniconferentie als voorloper op de grote conferentie de Essentie in oktober. Deze keer aan de slag met Loopbaanbegeleiding. De volgens mij minst heldere lijn in ons onderwijsmodel en erg ingewikkeld in te vullen als je het over de gewenste standaarden, handboeken en begeleiding hebt. Iedereen geeft er een eigen invulling aan en zelfs over universele benamingen, tutor, coach, begeleider kunnen we het niet eens worden.
Frans Meijers mocht in een presentatatie dat allemaal eens verhelderen. Wat een prachtige presentatie en wat een goede dingen zegt die man. Mooi was de parallel tussen de loopbaankeuze en het kiezen van je levenspartner. Helder en snel gaf hij ons herkenbare voorbeelden hoe een leerling leert en wat hij (en wij) op school komt doen.
Met voorbeelden hoe je de dingen vooral niet moet doen had Frans de lachers op zijn hand, maar stemde de meesten van ons tot nadenken. Loopbaanbegeleiding kun je niet in 4 lesuurtjes (objectieve informatie) geven en ook niet (auw) door een portfolio in te zetten. Tussen neus en lippen door maakte hij ook nog eens helder dat Compententiegericht onderwijs werken kan. Het onderdeel loopbaanbegeleiding moet dan insteken op handen, hoofd maar met name het hart. Liefde voor het vak, ook hier de parallel relatie en carriere.
Wat werkt er wel? Driehoeksgesprekken MET de leerling (en werkplekbegeleider en praktijkopleider).
Vanavond zijn website bekeken en heel veel leesmateriaal gevonden. Als jullie iemand zoeken die je aan het denken kan zetten maar ook veel lachmomenten inbouwd, INHUREN!! Dit is een topper.
Jammer dat zoveel directieleden en management ervoor gekozen hadden om niet te komen, die hebben een kans gemist.
Frans%20M%20in%20actie%20006.jpg

Blogged with the Flock Browser