Vakantieverslag….#opdecamping

Na een aantal jaren in huisjes gebivakkeerd te hebben, besloten we dit voorjaar weer ouderwets met de tent te gaan kamperen.  Nou ja…nieuwe tent en nieuwe matrassen…maar de rest was allemaal zo uit de kelder te trekken. 14 dagen, 4 campings en wat ervaringen. Na de Tour de France ons eigen rondje Frankrijk.

Omdat we vorig jaar weggeregend waren uit het Zwarte Woud en we toen Colmar (Elzas) niet konden bekijken was dat ons eerste reisdoel.
Wij zijn halfvoorbereiders, dat betekent dat de richting en soms wat campings (online in het wilde weg of na tips van anderen) bekend zijn, maar we reserveren niets vooraf.
Voor deze stop was vooraf gekozen voor een camping die op loopafstand van een dorp zat, maar wel een beetje klein was. Des trois chateaux in Eguisheim voldeed op het eerste gezicht aan onze eisen.

Omdat het een stadscamping is staan er lang- en kortkampeerders. Weinig Nederlanders (onze voorkeur) maar wel direct de clash van culturen die toeslaat vanwege de grote variatie in nationaliteiten.
Omdat er Spanjaarden (erg late eters en matige opvoeders voor wat betreft kinderschreeuwen), Italianen, Fransen, Denen en Nederlanders….trekkers en langkampeerders staan….was het soms wat schakelen. Vooral de avonden verliepen afwisselend. De staanplaatsen zijn fors afgebakend en landjepik zit er dan ook niet in. Een echte Franse camping want alles kost geld. Voor het invriezen van koelelementen werd zelfs een euro gerekend.
De stad Eguisheim zelf, Colmar en de prachtige omgeving (druiven, druiven en druiven) zijn de moeite waard. In het dorp broeden ooievaars op de kerk en het gemeentehuis en onze camping had (vanwege het voer dat mensen geven) een eigen ooievaar die steevast over de camping stapte op vaste tijden. Wij zijn het niet gewend om ze zo rond te zien lopen en dus een leuke ervaring.
Voor de eters….zuurkool met verschillende vleessoorten moet je proberen. De Flammkuchen uit het Zwarte Woud (zie het maar als een pizzavariant) heet daar Tarte Flambé en helaas, we waren steeds bij het verkeerde restaurant op het verkeerde tijdstip (je weetwel….dicht vanwege de vaste sluitingsdag).
Na 4 dagen hadden we het wel gezien….ik wilde WATER!!

#opdecamping

Tip: Als je de tent gaat opzetten, oefen dat dan thuis eerst even.

2015-08-02 14.16.37

Tip: Als je licht in je tent ophangt, denk dan aan de buren

2015-08-03 22.04.56

Ook in Frankijk was het weer niet echt stabiel (tip aan de lezers…ga nooit tegelijk met ons op vakantie…we houden het meestal niet droog). Dus ondanks de buienwaarschuwing toch bij 40 graden op weg naar water. De oorspronkelijke camping Les 3 lacs du Soleil, was ons wat te prijzig (ruim 35 euro per nacht)   dus werd er een (toevalsonderwegzoektreffer) in Meyrieu des Etangs gevonden. Bij de slagboom werd al verbaasd gekeken, 3 nachten?

De camping ligt aan een vis/zwemmeer en heeft zowel chalets als campingplaatsen. Om bij het meer te mogen zwemmen kreeg je dus een armbandje (niks all inclusive).
Laten we het erop houden dat het zwemmen lekker was met de hitte, de hamburger in het restaurant bij het meer prima, het bier daar ook koud was, maar kamperen…mwah.
Ik ben geen zeur qua sanitair, maar die poepgaten in de grond maakte dat er maar 1 (werkend) ons soort mensen toilet was en totaal 6 douches. Daarnaast…sorry mamma’s en pappa’s die het zo schetig vinden om met hun kinderen lekker te gaan kamperen. Als je een jankerd van een kind hebt, als je baby/dreumes/peuter slecht slaapt, als je denkt dat de vakantie afvoed- in plaats van opvoed tijd is (pappa en mamma hebben ook vakantie smoezen) blijf thuis…..koop een caravan…ga in een huisje …een hotel…maar blijf weg met een tent op de camping. Dat ik mijn route als nachtblinde ’s nachts kan vinden vanwege de snurkers is nog tot daar aan toe maar het eeuwige en vanuit alle hoeken gedrein, gejank, gemopper en geschreeuw van (kleine) kinderen is asociaal. Maar ja…wij zijn de zeurende oudjes die rust willen…dus op naar Sembadel.

Maar eerst de #opdecamping

#petanque de hele avond door

2015-08-08 18.44.45

#BBQ natuurlijk …alsof de camping af fikte

2015-08-08 20.13.31

De eerste vakantie die ik met mijn keukentafellief vierde was in 2003 kwamen we aan in Sembadel, een pukkeltje vlakbij La Chaise Dieu (wij deden dat jaar de Godindenaamvanhetdorp route).
Heb je wel eens een dit is het net niet village gezien? Dat is Sembadel….niks…. hout…houtzagerijen en oud stationnetje. Maar let op rustzoekers, hier komt het best bewaarde geheim van Sembadel….de camping!!
Geen klasse…geen plekken…geen kantine…
Net als 12 jaar geleden stond er bijna niemand op deze camping, 3 bezette plaatsen, dus bijna privé sanitair en stilte…rust….en prachtige wandelroutes. Als ik ooit een boek ga schrijven….ga ik daar zitten.
Omdat wij best trouw zijn met het ISS kijken, hebben we daar 2 avonden kunnen genieten van de overkomst. Maar ook de sterrenhemel en veel vallende sterren kunnen bewonderen. Voor de tennissers onder u…de camping heeft niks….maar wel een eigen tennisbaan J

#opdecamping
Niemand….

2015-08-10 18.13.16

Weer vanwege de wisselende weersverwachting (jaja regen, onweer en regen) zijn we toch met tegenzin vertrokken en een stukje richting huis geland in Troyes.
Voor diegenen die een doorgangscamping op weg of terugweg vanuit het zuiden zoeken….dit is The Place to be. De camping heeft 140 plaatsen en je gaat staan waar je wilt. Even opletten, vanaf 6 uur passen en meten, maar er wordt plaats gemaakt zelfs langs de straatkanten. Een Nederlands sprekend beheerdersechtpaar (denk ik), in elk geval in het restaurant op de camping maar wel een dikke Franse Chef. Een zwembadje, goede sanitaire voorzieningen en op loopafstand van de stad Troyes. Een prachtige stad met veel bezienswaardigheden, lekker eten en drinken en in de zomer heel veel te doen op de avonden (deze zomer 70 concerten). Voor de shoppers onder u…een koopgoot van hier tot Tokio (zo’n outlet terrein, maar wel klasse (blijkbaar) Lacoste bijvoorbeeld). In juli uitverkoop tot 70% korting.

Afijn….ook hier zorgde de te verwachten regen ervoor dat we op zaterdag (oei) de terugweg aanvaardden.

Regen en zonneschijn wisselden elkaar dus af

IMG_7015
Geen enkel fileprobleem …alhoewel bij Breda natuurlijk weer wel in de rij…

De regen waar jullie nu van balen…hebben wij meegenomen….de hele weg plensde het…bij Zaventem hadden we zelfs autozwemles.

Bespiegelingen achteraf:
Ik had mijn onderzoekende houding afgeschud maar weet je dat:

  • Op het gemiddelde terras in een Frans dorp meer mannen dan vrouwen zitten?
  • De mannen redelijk vroeg (ca. 11.00 uur) aan de Pastis, Rose of het Bier zitten?
  • Dat als ze niet op het terras zitten ze aan het staken zijn?

Tot zover La Vacance….op naar de twijfels….morgen besluit ik of afstuderen haalbaar is, want ik heb 14 boeken gelezen op vakantie en geen enkele daarvan had met de studie te maken.