Uitwijden of uitweiden? #durftevragen

Terwijl ik de vorige post schreef moest ik verschillende keren kijken of het nu Willem heeft hier een post aan gewijd of Willem heeft hier een post aan geweid is.
Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Jullie zijn van me gewend dat ik de vreselijkste taalfouten maak, maar ik weet het dus echt niet nu. Vond dit stukje, maar is waarschijnlijk van voor de zoveelste spellingsherziening….grauwe boekje ofzo?

4 reacties

 1. Mooie bron, De taalgids uit 1862 😉
  Als jij het een stukje waard vindt, is het een reactie waard …

  Van Dale Online zegt:
  uit·wei·den (onovergankelijk werkwoord; weidde uit, heeft uitgeweid; afleiding: uitweiding)
  1 uitvoerig spreken
  â–² betekenisverwante termen
  hyperoniem: spreken1
  synoniem(en): iets breed uitmeten
  â–² context
  uitweiden over

 2. Ik ontving van Monique Verhaaren onderstaande reactie, ik had weer zitten knoeien met beveiliging enzo:

  Ja maar Kaatje,
  Daarvoor moet je ook niet in de DBNL kijken, maar bij de taaladviesdienst van Onze Taal. Zie hier het antwoord op je vraag: http://www.onzetaal.nl/advies/uitweiden.php. Kort maar krachtig uitgelegd toch? Het genootschap dat die website onderhoudt is van het ‘witte’ boekje en de ‘witte’ spelling. Niks grauw, door en door schoon.

 3. Niet dat ik me wil komen moeien … Die eeuwige spelling – dagelijks speelt ze me parten, en ik merk dat jij er ook soms ‘last’ van hebt. Wat ik doe en wat ik mijn leerlingen probeerde mee te geven, volgt. (! Mijn opsomming heeft een hiërarchische nummering: 1 moet dus eerst.)

  1 Raadpleeg de ‘groene’ Woordenlijst van de Nederlandse Taalunie: het enige echte want ‘officiële’ spellingvoorschrift voor het Nederlands. Wel minstens tien keer per dag moet ik ernaartoe: http://woordenlijst.org. Tik je ‘uitwijden’, dan vraagt de woordenlijst of je ‘uitweiden’ bedoelde; ‘uitwijden’ is fout.

  2 Raadpleeg de dikke Van Dale, laatste editie.

  3 Raadpleeg taaladviesdiensten, zoals die van Onze Taal of VRT. Je kunt ook mailen als je geen antwoord zou vinden: de taaladviseur helpt je verder. Of je kunt de Taaltelefoon bellen: die helpt snel. (Vorig jaar vierde die zijn tiende verjaardag.)

  Veel succes, Karin, en veel warme wintergroetjes!

 4. Juf Karin
  Probeer het eens te begrijpen: (uit)weiden = met de koeien of mensen naar buiten, de wei(de) in; wijden is een katholiek woord: wijden / wijwater = in de goedkeuring van God aanbevelen of door de wijding belangrijk maken. .
  Dus Willem heeft iets belangrijk gemaakt door er een bericht aan te wijden. Dus de lange, katholieke IJ. 😉

Reacties zijn gesloten.