Uitvechten van een online discussie in een kranten column.

Vorig jaar had ik per mail een stevige aanvaring met een columnist van het Algemeen Dagblad, inmiddels mijn ex-krant. De man schreef over een ROC en met wat onjuiste achterhaalde informatie tetterde hij er in zijn column lekker op los. Ik stuurde hem een mail met daarin een aantal opmerkingen over de onjuistheden. Zijn reactie per mail was niet te pruimen en mijnheer vond het leuker om mij mailmatig af te zeiken dan om op inhoud te reageren. Ik heb er verder niets mee gedaan, want aan de achterkant van mijn brein borrelde…

……..stel je voor dat je met naam en toenaam door een “op zijn pik getrapte” columnist teruggepakt wordt in zijn krant.

pen

Een aantal weken geleden gebeurde hetzelfde met een online journaliste/blogster die in een Volkskrant column fors werd teruggepakt door mevrouw Truijens.
Goed, de blogster was ook niet lief geweest in haar artikel, maar dat doet er hier even niet toe.

Vanmorgen gebeurde het weer in de Volkskrant.
Online discussie gestart op een weblog of op Twitter, die in een eigen kranten column door de columnist wordt uitgevochten. Dit gebeurt dan door de (door de columnist vermeende) boosdoener met naam en toenaam te noemen, liefst vaak.
Natuurlijk hebben journalisten recht om voor zichzelf op te komen als ze zich (terecht of onterecht) onheus bejegend voelen, maar moet dat dan in hun eigen (betaalde) valse pen hoekje?

Het is wel makkelijk om in een column vanwege “ persoonlijk aangevallen voelen” iemand terug te pakken.
Hoewel het aantal lezers van papieren kranten daalt, is het bereik toch net even groter dan de gemiddelde blogpost of een Tweet.

Ik heb gelukkig niet zoveel lezers en moet er niet aan denken in zo’n vals gevecht terecht te komen.
Je kunt je niet verweren als er een column met een valse reactie naar aanleiding van een tweet of blogpost in de krant terechtkomt.

De columnist is de machtige met de pen, maar of het chique is je frustratie vanwege een persoonlijk opgevatte aanval op die manier te uiten is een tweede.
Daar wordt volgens mij niemand beter van, zullen we de boel eens scheiden?