Twitter in het basisonderwijs, Meesklas

Mees Tuimellog & Podcast
Vanmorgen liep ik per ongeluk aan tegen een Twitterende meester die op zondag met zijn leerlingen Twittert. Het zijn 7 leerlingen van de 6e klas van Basisschool De Halte uit Martenslinde.
Mees Maarten Hendrikx heeft een weblog met zijn klas, waarin hij dagelijks iets schrijft. Op donderdagen wordt er ook een podcast gemaakt die de leerlingen ‘s avonds kunnen beluisteren. Nu heeft hij met zijn klas ook Twitter gevonden. Meesklas heeft een (gesloten) twitteraccount en deze volgt de 7 leerlingen (ook oud leerlingen zijn trouwens uitgenodigd). Leerlingen kunnen #twitterpunten verdienen door antwoord op een vraag te geven die hij daar stelt. Door het behalen van #twitterpunten kunnen leerlingen prijsjes winnen. Voorbeeld van vandaag: op de weblog heeft Maarten een foto gezet van het Vliegdekschip USS JFK, met daarbij de verwijzing naar een Wiki over vliegdekschepen. In Twitter stelde hij de vraag wie was JFK….en de kinderen kunnen nu 5 punten verdienen.
Wat een ontzettend leuke uitdagende manier om met leerlingen aan het werk te zijn op het internet Een voordeel is dat er zo wel gezocht wordt naar antwoorden maar dat Maarten ze in de goede richting helpt. Daarnaast maakt Maarten uitgebreid gebruik van de mogelijkheden die Internet biedt. Zijn leerlingen zullen hem vast later danken dat hij ze op deze manier uitdaagt en gebruik laat maken van Internet. Ik ga ervanuit dat hij ze op deze manier ook mediawijsheid bijbrengt. Top!
Ik weet dat Maarten de link aan zijn leerlingen laat zien, en nodig die dan ook uit hier te reageren op mijn vraag aan hen: vinden jullie het leuk om op deze manier met leren bezig te zijn?
Voor Maarten, misschien kunnen we je klonen… we hebben meer van zulke meesters en juffen nodig 🙂

Blogged with the Flock Browser

9 reacties

  1. Ooh… dat lijkt me leuk om te doen. Maar Maarten – want je zult dit wel lezen – werken alle kinderen dan met één account voor de groep, of hebben die kinderen allen hun eigen twitter account?

  2. Ok.. nu natuurlijk de vraag.. Hoe maak je zo’n twitter site voor je leerlingen. Want dat is natuurlijk briljant. Kun je een linkje sturen naar HOE je dit gemaakt hebt?

  3. Tja, met behulp van de Twitter-API (http://apiwiki.twitter.com/). Daarmee kan je met behulp van een programmeertaal als PHP het Twitter-systeem rechtstreeks aanspreken. Daar komt natuurlijk wel heel wat programmeerwerk bij kijken, iets wat denk ik niet meteen voor iedereen haalbaar is.

  4. Ik houd nu meer dan een jaar een weblog voor een school voor praktijkonderwijs bij. Kijk rustig eens rond zou ik zeggen

  5. @bgm, wat heeft de melding van het weblog te maken met de twitterende meester? Natuurlijk juich ik alle onderwijsweblogs toe maar zie alleen dit keer de relevantie van de melding niet echt, ligt dat aan mijn humeur?

Reacties zijn gesloten.