Trekken aan een dood stokpaardje?

“ Privacy is diefstal, ‘sharing is caring’ las ik in The Circle van Dave Eggers.
Bij het lezen van het boek kreeg ik een beklemmend gevoel omdat echt ALLES transparant is en echt alles live uitgezonden wordt. Als je dat niet doet ben je een soort outcast.

Het is niet verkeerd om af en toe eens stil te staan bij onze huidige drang tot delen via de verschillende sociale media.
Soms vraag ik me echt af….wil ik dat weten of had ik dat beter niet kunnen delen?

Bij de ineens oppoppende links naar Meerkat een nieuwe dienst waarmee je heel eenvoudig zelf streaming video kunt uitzenden, kreeg ik echt een Circle gevoel.
Gaan we straks echt de hele dag zitten kijken naar elkaars stream?

Gaan leerlingen straks de wereld mee laten genieten van hun eigen geklier in lessen en de leraren daar onderdeel van uit laten maken?
Velen van ons proberen al heel lang leraren ervan te overtuigen dat ICT in het onderwijs best handig kan zijn. Ik roep steeds, gebruik die krachtige smartphones van leerlingen om bijvoorbeeld met Kahoot of Nearpod aan de slag te gaan.
Het wachten nu is natuurlijk op de eerste stokstaart uitzending door een leerling, live uit de les…en de smartphones gaan weer in de ban.

Zoiets als Meerkat maakt mij ook weer bewust van het feit dat jongeren anders omgaan met privacy dan de “oudjes”.
Maar dat zij zich aan de andere kant vaak niet realiseren wat ze teweeg brengen als er beelden of filmpjes door hen gedeeld worden op internet. Staan ze er allemaal wel bij stil hoe snel die weer gedeeld worden en blijven zwerven.

Reden temeer om weer (net als ook Ashwin Brouwer hier doet) eens stil te staan bij de integratie van mediawijsheid IN het onderwijs. Ashwin noemt het Burgerschap 3.0

Mijn stokpaardje (nee geen -staartje) blijft…..PRACTICE WHAT YOU PREACH.
Leraren zullen echt mediabewuster en -wijzer moeten worden om om te kunnen gaan met nieuwe ontwikkelingen als die van Meerkat.
Tegenhouden kun je het niet, bewust omarmen wel. Om dat voor elkaar te krijgen is wat mij betreft onderwijskundig leiderschap nodig waarin leraren niet alleen gestimuleerd maar ook gefaciliteerd worden om zich ook hierin te bekwamen.
Zolang de invoering van een lerarenregister belangrijker is dan de herijking van de bekwaamheidseisen van leraren, waarin ict bekwaamheid niet genoemd wordt, zullen we het zelf op de kaart moeten blijven zetten.

Trekken aan een dood stokpaardje?