The day after

Vanmorgen werd ik wakker met een gevoel dat bijna vergelijkbaar is met rouw. Iets minder heftig en diep, maar wel een vreselijk rot gevoel. Zou het een nachtmerrie geweest zijn?
Nee het was een

Kater

Gevoel van onbehagen, teleurstelling, ontgoocheling na een grote, maar tevergeefse inspanning
[bron]

Verbijstering
Met mijn hand voor mijn mond, van de schrik zag ik in een ooghoek gisteren net iets over negen uur de exitpoll voorbij komen. DIT KAN TOCH NIET….dacht ik verbijsterd, verdrietig en een beetje verslagen. Deze verkiezingsuitslag is niet te bevatten.

Hoe kan het in hemelsnaam zijn dat een ultrarechtse partij de verkiezingen won?
Een partij met een leider die de koers bepaalt, zonder leden die hem kunnen terugfluiten.

Jarenlang weigerden partijen met hem samen te werken vanwege de extreme ideeën die nogal heftig werden uitgedragen. Een partijleider die schoffeert, beledigt en een heel leger aan trollen achter zich heeft om op allerlei manieren mensen die een tegengeluid geven te grazen te nemen. Niet alleen online, ik heb het zelf ondervonden. De volgers zijn niet te beroerd om je telefoonnummer op te zoeken en je telefonisch te bedreigen.
(Jaren geleden zei ik op Twitter iets over de enge man die hoofddoekjes zou gaan aftrekken)

Dat veel Nederlanders ontevreden zijn over de politiek die vanuit Den Haag bedreven wordt, weten we al. Niet voor niets zijn de afgelopen jaren nieuwe partijen elke keer weer als dikke winnaars uit de bus gekomen. Fvd, BBB en NSC nu. Al deze partijen hebben trouwens gemeen dat ze aan de rechterflank opereren en zo conservatief als de neten zijn.

Schuld?
Het grote vingerwijzen in de politieke arena is vanmorgen begonnen. Wiens schuld was het dat de PVV op een schild geheven werd en dat een groot deel van de kiezers op deze club stemde? Was het de VVD die het ineens wel mogelijk achtte om samen te werken? Waren het de andere partijen die Wilders lieten zeggen wat hij wilde?

Wat mij betreft is het ook onze eigen schuld.
Jij als ‘ontevreden’ kiezer, die uit protest deze club aan het roer gaat laten staan.
Ik als strategisch stemmer, dat ik niet nog harder ben gaan roepen hoe fout deze club is.
Wij als ouders van jongeren, die echt veelvuldig op FvD en PVV stemden (kijk maar naar de uitslagen van de scholierenverkiezingen), hoe praten we er thuis met elkaar over?
De journalistiek die de peilingen hypten en al aan het formeren waren toen er nog gestemd moest worden.

De argumenten dat er op de PVV gestemd is omdat we ´het zo slecht hebben’ en het door hen allemaal beter wordt’ zijn is bijna fake nieuws. Ze kunnen nog geen deuk in een pakje boter slaan omdat ze de mensen niet hebben. De loze beloftes die ze gedaan hebben, kunnen ze helemaal niet waarmaken.

Hoe nu verder?
Laat ze maar bewijzen dat ze kunnen regeren.
Ik hoop een wel dat we een zeer potige nieuwe kamervoorzitter krijgen en dat er stevig oppositie gevoerd gaat worden.

Voor de goede orde:
Wilders kan wel roepen dat hij straks premier voor alle Nederlanders is…..maar hij zal NOOIT mijn premier zijn.

Ik ga een borrel nemen om de kater te bestrijden.

3 reacties

  1. Ik kan hm bijna 1 op 1 kopiëren, fijn dat jij hm schreef, voor hoe ik me voel, al is het rouw gevoel zoals jij ervaart mij gelukkig vreemd.

    Wel de waas over de dag en de woorden te vinden om m’n verslagenheid te delen.
    Uit m’n vingers kwam ook al niet veel vandaag. Deze dag is bijna klaar… en op naar de morgen. Dank.

Reacties zijn gesloten.