#TGIF: Weer iets met prullenbakken….en tekentafels

Dit zal wel een eigen glazen ingooien worden

De aanleiding
Vanwege een mooie opdracht bij een scholenstichting mag ik een professionaliseringstraject voor leraren ontwerpen. Vanzelfsprekend gaat het over digitale geletterdheid met daarbij mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking.
Natuurlijk bedenk ik niet zelf wat de leraren zouden moeten leren, maar heb ik een scholingsbehoeftepeiling uitgezet (met daarin al een aantal inhoudelijke suggesties).
Oh ik vergat nog te zeggen dat een en ander door leraren op vrijwillige basis plaats gaat vinden.
Niet vrijblijvend, want wie start maakt het af.

Twee weken geleden heb ik een account bij registerleraar aangevraagd om aanbieder het traject ter validering aan te bieden.
Ik dacht…nu kan het nog, want wie weet wat er straks als het register verplicht wordt gebeurt.

Tot zover mijn reclamepraatje (meer volgt op een later tijdstip).

Alles loopt dus…..of stopt …dat kan ook….
Ineens was daar deze week de nieuwsbrief van de onderwijscoöperatie over het “nieuwe” lerarenregister in plaats van het vrijwillige register.
Het huidige vrijwillige register waar 77000 emailadressen in staan en waar 39000 leraren ook werkelijk geregistreerd staan gaat op slot voor een jaar en nieuwe inschrijvingen zijn vanaf 31 juli 2017 niet meer mogelijk.

Met de inwerkingtreding van de wet is dit het meest natuurlijke moment, staat er in de nieuwsbrief.

Maar, die werkelijke verplichting gaat toch pas op 1 augustus 2019 in?
Vanaf 1 augustus 2018 zou het ‘nieuwe’ register geopend moeten worden voor inschrijving.
Dan hebben leraren daarna een jaar de tijd om alles in orde te krijgen.

Raar is dat, stel je voor dat scholen hun leerlingvolgsysteem een jaar op slot doen en pas een jaar later weer openzetten.

Wat betekent dat bericht voor de huidige vrijwilligers?

 1. Reeds ingeschreven vrijwilligers kunnen hun opgebouwde portfolio vanaf 1 augustus 2018 meenemen.
  Ik ga er toch wel vanuit dat de leverancier van het nieuwe feestje de data voor de vrijwilligers overzet. Nu worden ze opgezadeld met extra werk.
  Hier had dus allang iemand aan de bel moeten trekken als het gaat over een uitwisselbare standaard (die van ePortfolio bijvoorbeeld).
  Het zal toch niet zo zijn dat een dikke dure softwarebouwer even een wiel van een paar miljoen gaat uitvinden terwijl er allang systemen zijn.
 2. De inspraak voor het ‘nieuwe register.
  Alle leraren in het vrijwillige register hebben via de Deelnemersvergadering (DV) automatisch zeggenschap over onderwerpen en kunnen een afgevaardigde van de Deelnemersvergadering kiezen.
  Alleen bevoegde leraren kunnen als afgevaardigde gekozen worden.
  Hoe zijn die niet bevoegden in dat register gekomen?
  Niet bevoegden hadden er niet in mogen zitten en dus als ze in het register zitten zijn ze bevoegd (verklaard). Je kunt niet achteraf je eigen fouten over de rug van de vrijwilligers corrigeren.
 3. Alle leraren in het vrijwillige register ontvangen bij inschrijving in het nieuwe lerarenregister een aantal punten of uren (afhankelijk van de eenheid die in het nieuwe register gaat gelden) als waardering voor deelname in het vrijwillige register.
  De 39000 vrijwilligers waarvan sommigen al heel lang trouw vinkjes zetten kunnen de opgebouwde registeruren dus niet meenemen. Nee we schepen ze af met een waarderingsfooi die niets met professionalisering en onderwijskwaliteit te maken heeft. Dat is tegenstrijdig met de eigen nog op te stellen regels om die punten te behalen.
 4. Nog openstaande verzoeken van aangemelde leraren tot registratie en aangeboden professionaliseringsactiviteiten ter validatie worden afgehandeld.
  Per wanneer openstaand? Kan ik me op 31 juli, om die gratis bonuspunten te krijgen, nog aanmelden?

Toch even wat  kritische noten

 • Wil de onderwijscoöperatie dat zoveel mogelijk mensen zich nog zo snel mogelijk inschrijven in iets wat niet meer gebruikt gaat worden?
 • Zoeken ze werk voor al die mensen die gedetacheerd zijn bij de onderwijscoöperatie?
 • Is het niet een beetje chantage?  Als je niet ingeschreven staat mag je niet meepraten.
  (Die 39000 vrijwilligers hebben dus toch nog een beloning in het vooruitzicht…zij mogen meedenken en meepraten).
 • Oh trouwens…..hoe gaat het dan vanaf 1 augustus als je een lerarenbeurs wilt aanvragen en daarvoor ingeschreven moet zijn in het lerarenregister?
  Komt er een tussenregister?

Nu mijn eigen glazen nog even ingooien als wannabe aanbieder?
Wacht, ik heb een beter plan:  Ik heb me zojuist opgegeven voor de meedenksessies als aanbieder!
Wat denk je, zouden ze me uitnodigen?

2 reacties

 1. Sowieso. Van, voor, door… Ah me hoela! Want wie heeft dit allemaal bedacht? Docenten? Denk het niet. Diep treurig allemaal. Wat een onprofessioneel gedoe daar bij de Onderwijscoöperatie. Zaken veranderen zomaar van het een op het andere moment.

 2. Ja, waarschijnlijk wel! Ik heb me ook opgegeven als niet geregistreerd lid. 1 juni is de meedenksessie 🙂

Reacties zijn gesloten.