TGIF Vrijdag 14 november, Vrouwenzaken

Makkelijk om oude rubrieken af en toe te gebruiken, soms even nodig.
Heren, even vooraf: deze post gaat over vrouwen, vrouwen met ambities en vrouwen netwerken en vrouwen en feest, dus hier kun je iets leren 🙂

Woensdag was er na een lange tijd weer een mini ROC vrouwennetwerksymposium. Eens in de zoveel tijd wordt er een spreekster uitgenodigd en een thema gekozen. Vrouwen op de ROC weegschaal, deze keer. Mooi, want daar waar normaal bij vrouwen de weegschaal doorslaat naar de verkeerde kant, was het deze keer toch echt de organisatie die gewogen en te licht bevonden werd.

60% van de ROC werknemers is vrouw, echter in het management is maar 20% vrouw. Zo dat was heel kort door de bocht mijn conclusie van de presentatie van Simone Blenk, hoofd HRM. Simone presenteerde nog veel meer cijfers en met name haar dialect en de leuke stem en tonatie maakte e.e.a eigenlijk tot een conference i.p.v. een zwartboek.
Agnes Jongerius (ja ja, DE Agnes!) zwaaide met het financieel dagblad en de advertentie, waarin dikke mannen hun handtekening zetten onder de oproep om meer vrouwen in managementfuncties op te nemen. Niet alleen omdat het bewezen is dat het de bedrijfscultuur en beleid veranderd maar dat het in Nederland gewoon barst van de vrouwen die het aankunnen. Wat een leuk mens trouwens!. Beleid dat er zeer bewust op gericht is om een afspiegeling van de samenleving te hebben in alle lagen van een organisatie, was eigenlijk de strekking van haar verhaal en geen woorden maar daden is het motto. De zaal zat jammer genoeg vol met “blanke” vrouwen en het hele management van het ROC is “blank” is dus niet echt “de samenleving”. Tijd voor verandering.

Triest was het dan wel, om anno 2008, te horen dat er in onze organisatie nog echt leidinggevenden durven te zeggen dat “een team” nog niet toe is aan een (ambitieuze) vrouw in hun midden.
’s Avonds nog even met een paar vrouwen een hapje en drankje om afscheid te nemen van een directeur van de sector Techniek uit ons ROC (ja dus, de laatste vrouw in het management daar). De aandacht ging echter tegelijkertijd ook uit naar een andere topper, zij hoorde tijdens het eten dat zij gekozen is om algemeen directeur van de sector met die hele lange naam en extra toevoeging Leisure&Events. Zou het toeval zijn, dat klasse vrouwen als Hella Kuipers (vertrokken naar de gemeente Utrecht) en Jannie Bakker (nieuwe algemeen directeur THFUS enz.) vriendinnen zijn?

Ik kreeg gisteren op het officiële afscheid van Hella een warm hart van die en alle andere TOPvrouwen. Ondanks een toch wat vrouwonvriendelijke presentatie van een collega werd ik me er eigenlijk ook bewust van het feit dat het ROC, vrouwen wel degelijk een kans geeft. Wij vrouwen zijn echter nog net niet MANS genoeg om die kansen te pakken.
Volgende slag bij ROC, 1 vrouw in het College van Bestuur (100% man) en meer vrouwen bij  ICT/IM (bijna 100% man), kom op achterblijvende vrouwen :-),

agnes jongerius

0 reacties

  1. Ja, Agnes legde ook de vinger op de zere plek door het “kloongedrag” nog eens te benoemen : ook ons ROC (of vanaf nu : jullie ROC) moet hierop alert zijn. Zorg ervoor dat er in de selectiecie en benoemingsadviescie ook vrouwen zitten.De vrouwen uit Techniek lieten overigens flink van zich horen op de bijeenkomst. Houen zo!En volgende keer met nog meer vrouwen uit Techniek je stem laten horen.
    Overigens:uit eigen ervaring weet ik dat humor een goed middel is tegen vrouwonvriendelijkheid (zolang het niet grensoverschrijdend is, maar dat bepaal je zelf).
    Op naar een ROC met veel dikke vrouwen!

Reacties zijn gesloten.