TGIF vrijdag 11 juli, Kaatjes reflectie

Lege gangen, het zit er voor de meeste van mijn collegae weer op dit jaar. Tijd voor een terugblik.
Heb ik nou eigenlijk met het proces Onderwijs en ICT dit jaar iets bereikt. Gestart met een bijna ongebruikt Blackboard, ICT in het onderwijs niet op de agenda en geen lekker lopende sectorale ondersteuningsclub. Heb me eigenlijk een groot deel van het schooljaar een soort Missionaris gevoeld. Soms een beetje Don Quichot zelfs.
Hoe komt het nu dat in een sector bijna geen gebruik gemaakt wordt van ICT in het onderwijs, methode ondersteunende websites even daargelaten.
Waarom willen mensen nog steeds niet aan het gemak van digitale toetsing? Holpijpjes cultuur is heel moeilijk te doorbreken, open vraag cultuur met handgeschreven toetsen mijns inziens bezigheidstherapie voor docenten. We hebben een prachtige ELO maar veel te weinig kennis in huis. Docenten komen er nog steeds mee weg om mail niet te lezen en te beantwoorden. Geen enkele zachte dwang om ICT eens slimmer in te zetten, vooral om de kwalijke geluiden van BON tegen te gaan (ze Googlen wat en dat is CGO).
Volgens mij (ik zit hier nu alleen achter mijn Bankbookje) heb ik slagen gemaakt, teams die Blackboard gaan gebruiken, teams die wel iets willen met een digitaal portfolio (lees even terug in de blog), een mooie omzetting van een DOS toetsenbank naar een online toetsenbank (reclame: Remindo van Paragin). Een 360 graden feedback instrument om de competenties van docenten te meten. Gebruik van 2 methodes online (jammergenoeg Methodes…), een methode in een scorm pakket in Blackboard, LLB in de digitale stijgers.
Ook de verbinding onderwijs en ICT gelegd aan de harde kant. Strategische overleggen met Informatiemanagement waarin geluisterd wordt naar onderwijs. Samenwerking met het Gemeenschappelijk Diensten Centrum ICT om ook daar het onderwijs en niet regelgeving op de kaart te krijgen. Ook presentaties buiten onze eigen school die goed ontvangen werden. Een heel snel groeiend netwerk van ROC collegae waar we kennis delen en gebruik maken van elkaars competenties waar we kunnen. Natuurlijk niet IK maar WIJ hebben dat bereikt. Samenwerken, netwerken en borrelen!
Een weblog die deze week in WordPress tot Growing Blog bestempeld werd.
Naast de hobbeltjes een goed jaar dus.
Tijd om het lef te hebben een strategische keuze te maken (of de kans die geboden wordt met 2 handen te pakken), vanaf september mag ik me ook bezig gaan houden met de inhoud, op weg naar MBO 2010. Onderwijsinhoud (Leren Loopbaan en Burgerschap, Taal, Rekenen en CGO in het algemeen).
De klus erbij is een uitdaging, loslaten van ICT op de eerste plaats maar strategisch proberen het er in te laten sluipen. Tot de Kerst een spannende dubbelrol, daarna zien we wel verder.

Deze TGIF op vrijdag wordt vanaf 1 september een BREEK DE WEEK, hopelijk even lekker om te schrijven maar vanaf dan op woensdag, de bevalling van de TGIF aan het eind van de week is te zwaar (soms zelfs midden in de nacht).
Ik ga nog even door met werken en Bloggen…….aan alle anderen die al (gaan) genieten van de vrije weken: FIJNE VAKANTIE EN DANK VOOR HET LEZEN EN DELEN.

Blogged with the Flock Browser