Hier in Drenthe is de pruimentijd letterlijk aangebroken.
Gelukkig heeft Willem (aka Trendmatcher) zich afgelopen week uitgeleefd met een kettingzaag om de volste overhangende takken eraf te halen. De groencontainer ligt vol met pruimen, ik denk wel 25 kilo.
Van de takken heb ik even een voorstelling gemaakt van de afgelopen periode in mijn leven en werk.
Begin juni heb ik eigenlijk al mijn werk uit mijn handen laten vallen en op de lange baan geschoven, een soort “tot in de pruimentijd”. Nu de verhuizing voorbij is, we op onze plek zitten en mijn keukentafellief iets meer energie krijgt, ga ik weer aan de slag.
(Lees hier het bijbehorende verhaal)
Ik heb te veel en te lang dingen op zijn beloop gelaten.
Vanmorgen las ik de blogpost van Rhea Flohr waarin zij terugkijkt op het afgelopen jaar.
Voor mij de aanzet om dat ook te doen en vanaf volgende week weer gewoon de draad op te pakken (ijs en weder dienende).
Wat heb ik het afgelopen jaar gedaan?
Ik heb mijn plek gevonden bij de stichting Leerkracht. Ik heb twee onderwijsteams zien veranderen, met onderwijs aan de slag zien gaan en ze zien “luisteren” naar hun studenten. Heel soms piepte er een stemmetje in mijn binnenste “het is geen religie, pas op!”.
Dat hou ik mezelf nog steeds voor, maar ik heb gezien dat het werkt!
Ik heb een aantal instrumenten gekregen om teams te helpen zich met onderwijs bezig te gaan houden. Ik heb bij mezelf gezien dat ik echt mijn mond wel kan houden en kan observeren wat er gebeurt. Ik heb feedback gegeven en ontvangen en weet dat het altijd beter kan.
Ik heb voor van Buurt ICT mee ontwikkeld aan lesmateriaal voor de keuzedelen ict basis en ict gevorderd.
Met name de onderdelen Mediawijsheid en Sociale media kwamen van mijn hand.
Daarnaast heb ik een aantal projecten geschreven in plaats van theorie met bijbehorende opdrachten. Volgens de methodiek van PGO heb ik casussen ontwikkeld en daaraan een project verbonden. Voor niveau 2 is de opzet iets gestructureerder en gestuurder dan voor niveau 3 en 4.
Ik heb ontdekt dat ik het heel erg leuk vind om lesmateriaal te ontwikkelen. Ik heb daarbij constant de doelgroep in mijn achterhoofd. Leerlingen moeten uitgedaagd worden, maar daar waar nodig, op weg geholpen worden.
Het niveau van de docenten voor wat betreft digitalisering en vaardigheden baart me meer zorg.
Gelukkig heb ik ook een aantal kansen gekregen om hen te helpen.
Allereerst samen met Mariëlle van Rijn in mediaprofielplus.
We hebben daar een leeromgeving gebouwd waarin deelnemers na het invullen van een mediaprofiel aan de slag kunnen met modules, passend bij de gewenste ontwikkeling.
We richten ons daar op een andere doelgroep dan onderwijs alleen. Vooral mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die echt digibeet zeggen te zijn, helpen we met deze modules.
Mariëlle heeft voor de zomervakantie een test gedaan met “online profilering” (vooral LinkedIN) en daarbij behorende challenges. Nog wat technische problemen oplossen en een goede app erbij….dan komen we een eind.
Ik heb geleerd dat ik nog veel meer tijd moet steken in ontwikkeling en in de achterliggende techniek van WordPress, Learndash, Buddypress en allerlei andere mooie mogelijkheden om online trainingen (met begeleiding) aan te bieden.
Bij een scholenstichting heb ik een scholingsbehoefte Digitale vaardigheden en didactische inzet technologie in het onderwijs uitgezet en enkele sessies verzorgd.
Een advies en scholingsaanbod is goedgekeurd.
Het blijft leuk om als hoofdredacteur Vives Magazine samen te stellen.
Nog steeds wil ik meer beroepsonderwijs artikelen hebben maar met kleine stapjes komen we daar ook.
Wat heb ik nog meer gedaan?
Presentaties, workshops en losse trainingen. Blogtrainingen, LinkedIn trainingen, advies en ondersteuning bij de inzet van ict in het onderwijs, gastcolleges in het HBO en nog wat meer leuke en soms minder leuke losse opdrachten.
Mooi wel, maar ik blijf van mening dat een workshop van 2 uur niet beklijft en eerder bezigheidstherapie is dan professionalisering.
Wij als trainers, workshopleiders zouden daar best wat strenger in kunnen zijn. Wat doen we onszelf vaak aan als er weer een groep “gestuurden” voor je neus zit.
Wat ga ik schooljaar 2017-2018 doen?
Samen met andere expertcoaches mag ik voor Stichting Leerkracht in cirkel 55 (Groningen, Drenthe en Friesland) aan de slag.
2 dagen per week, heerlijk!
Ik kan in september op de fiets naar een team in Hoogeveen en binnen een half uur ben ik in Emmen voor de andere teams.
De scholingsbehoefte van de scholenstichting heeft geresulteerd in een professionaliseringstraject (vraaggestuurd en vrijwillig).
Ik ontwikkel daarvoor ruim 30 modules van 3 uur die veelal online worden aangeboden. Omdat ook deze stichting validering voor het lerarenregister wel aantrekkelijk vond, is het traject (met strippenkaarten) gevalideerd voor 30 registeruren.
In elk geval voor dit schooljaar dan…dus ik moet hard aan de slag met leerlijnict.nl
Ik mag nog meer projecten ontwikkelen voor van Buurt ICT
Ik mag aan de slag bij een bedrijf met online profilering en de ondersteuning, maar ook met de gedragscode sociale media en de uitrol daarvan.
Wat ga ik niet meer doen.
Oei dat is een gevaarlijke….maar toch…
Ik ga niet meer voor niets een workshop geven, het “bij de bakker” tijdperk is voorbij. Ik kan me dat niet meer veroorloven en vind ook dat kennis iets kost. Vriendendiensten daargelaten natuurlijk!
Het is achterlijk dat een bedrijf 350,00 euro biedt voor de ontwikkeling van een training (inclusief notes en werkvormen) en deze dan zelf voor 350,00 per workshop verkoopt. Huur me dan maar in voor ontwikkeling en training. (Dat mag want ik heb een CRKBO instellingscertificaat).
Ik hou me buiten de discussies op Twitter vooral die over BON, de Onderwijscoöperatie, het Lerarenregister en het gehakketak op mensen die geld verdienen in Onderwijs maar niet dagelijks voor de klas staan.
Het wordt wel tijd dat de jij-bakken op Twitter zich gaan realiseren dat ze maar een heel kleine afspiegeling zijn van “alle leraren” en de wijsheid niet in pacht hebben.
Wat ik zou willen doen (lees: open sollicitatie)?
- Dat boek over onderwijscommunicatie schrijven en uitgeven.
- Een rol spelen bij de lerarenopleiding als het gaat om technologie in het onderwijs (de taartpunten informatievaardigheden, ict basisvaardigheden, computational thinking en mediawijsheid).
Ik zou heel graag deze onderdelen vormgeven in de generieke delen van de lerarenopleiding. - Wat zou ik graag betrokken willen zijn bij duale pedagogisch didactische trajecten voor het mbo.
Uitdagen van deelnemers en werken op grond van behoefte en vraagsturing.
Wat wil ik leren?
Formele trajecten laat ik aan mij voorbij gaan, maar een paar trainingen over coaching en lean werken zou ik echt moeten volgen.
Ook wil ik meer gaan lezen over ontwikkelingen en onderzoeken. Dat lezen schiet er te vaak bij in, dat moet anders.
De ontwikkelingen rondom wetgeving privacy gaan snel en ik moet daarvoor echt aan het leren om alles veilig aan te kunnen bieden en docenten ook te helpen met het bewustswordingsproces.
Voor nu staat dit alleen allemaal alleen nog op papier….het kan morgen anders zijn.
Voor nu…tot in de pruimentijd….
3 reacties
‘Maar ik blijf van mening dat een workshop van 2 uur niet beklijft en eerder bezigheidstherapie is dan professionalisering.’
Daar loop ik een beetje (veel) tegenaan. Ik zou meer de diepte in willen; trajecten willen doen, langer met mensen willen werken, iets opbouwen en niet na een middag inspiratie weer de prullenbak in willen kiepen. Het is heel leuk om mensen te inspireren maar als je weet dat het weer (snel) zakt word je er een beetje blah van.
Beste Karin,
Wat heb je veel mooie dingen gedaan het afgelopen jaar en wat een fijne plannen voor komend jaar. Ik hoop dat je een groot deel daarvan kunt gaan realiseren.
Ik ben zo’n docent die nog wel wat vaardigheden op kan doen op ICT en mediawijsheid terrein dus ik ga zowel leerlijnict als mediaprofielplus eens goed bekijken. Daar zit vast wel wat voor mij bij.
Dag provinciegenoot,
Wat een mooie plannen en een duidelijk verhaal. Ik maak volg. Week een afspraak om jullie plekkie te bewonderen.
Reacties zijn gesloten.