#TGIF: Oh help…data

Deze week ontstond er ophef over het feit dat uitgevers die via Basispoort uitleveren beschikking hebben over gegevens van leerlingen. RTL (misschien wel leuk om dit even te lezen, de pot verwijt de ketel) trok aan de bel en vervolgens namen allerlei experts het bericht over. Ja, er kwamen zelfs Kamervragen,  hoe is het toch mogelijk dat uitgevers gegevens van leerlingen hebben en deze opslaan en dat ouders daar niet expliciet toestemming voor hebben gegeven en en en….
glas water
Waar ik benieuwd naar ben……welke ouder heeft er al een telefoontje gehad van een van de uitgevers dat Jan zijn lessen zo slecht maakt en dat zij een mooi trainingsaanbod hebben om dat te verbeteren?
Want daar ging het over toch? De leerling gegevens die in het bezit zijn van die slechte uitgevers.

Bij mijn weten…..maar daar zijn kenners beter van op de hoogte, zijn alleen voornaam, tussenvoegsel, achternaam, school en geboortedatum bekend. Dit is denk ik minimaal nodig om een single sign-on mogelijk te maken.  Inloggen met 1 gebruikersnaam en 1 wachtwoord om vervolgens bij meerdere leveranciers gebruik te kunnen maken van het lesmateriaal. Oh ja en of een school de rekening wel betaald heeft.
Ergens zal een check moeten plaatsvinden en zolang wij in Nederland nog geen uniek ook door ons zelf af te geven ID hebben, (nee ons burgerservice nummer is daar niet voor bestemd), zal er een soort unieke combinatie moeten zijn.
Het zou erg toevallig zijn als er 2 Jan Jansens op dezelfde school zitten die op dezelfde dag geboren zijn).

Maar goed, de ouders hebben niet expliciet toestemming gegeven.
Wie leest de gebruikersvoorwaarden van Apple, Windows of Google voor het vinkje akkoord te zetten? Ik las deze week dat Ziggo zelfs bijhoudt wat ik on demand kijk.
Ik hoor nu mensen zeggen…..dat is iets heel anders en als het mijn kinderen betreft nog veel belangrijker. Tuurlijk…..en lekker de 10-jarige laten Facebooken, Twitteren en Googelen.

De scholen zijn gechanteerd, als ze de data niet gaven….mochten ze niet meer meedoen.
Dan zou ik als school zeggen,  ajuu …wij gaan samen ontwikkelen en uitgeven en laten ons niet chanteren. Massa maken dus door met velen te weigeren, of zou het zijn dat ook scholen zich van geen kwaad bewust waren?

Vanuit onderwijsperspectief en de “het moet allemaal anders specialisten”.
Om te voldoen aan hypes van bijvoorbeeld het adaptief maken van lesstof, moet je weten waar een leerling staat en wat hij/zij kan en wil. Om dat te kunnen doen heb je learning analytics nodig en die kun je alleen krijgen door op leerling niveau data te analyseren. Ook als je het leren meer wilt personifiëren zou het gek zijn om dat met behulp van een anonieme dummy te doen.
Bent u er nog?
Ik ben geen expert zeker niet als het om kleine en grote data gaat….maar willen we vooruit of achteruit?

Misschien is het slimmer om de echte experts eens aan het werk te zetten om de politiek een duwtje te geven in de richting van een wereld die verandert en de wetten die niet mee veranderen.

Weet je nog…vroeger die telefoonboeken…..waar je naam, adres en telefoonnummer instonden…hoorde je nooit iemand over, handig juist.

Eén reactie

  1. Mooi geschreven. Kan het er alleen maar mee eens zijn.

Reacties zijn gesloten.