Het is een “bijeenkomst” over Social Media, op de verdieping, dus geen training of een masterclass.
Toch blijf ik mopperen over het aanbod door Kennisnet van zulke zaken, daar waar het gaat om inhoud, het aanbieden van gratis scholingen (sorry bijeenkomsten), ontwikkeling van games, apps, websites en soms zelfs ondersteuning van bestuurders bij te maken beleidskeuzes.
Doordat scholen minder geld hebben om te besteden aan scholing en expertisevergroting rondom ICT en beleidskeuzes, is gratis altijd mooi meegenomen.
Echter zie ik het als broodroof van commerciële partijen, vooral van de vele kleine ZZP’ers die in deze tijd amper hun hoofd boven water kunnen houden.
Het zal toch niet zo zijn dat Kennisnet een werkgelegenheidsproject voor het eigen personeel creëert door elke keer weer zo op de randje te balanceren?
Kennisnet is een organisatie die door het ministerie gefinancierd wordt, dat betekent dat zij, volgens mij niet mogen concurreren met de markt, daar waar het gaat om het aanbieden van (gratis) trainingen, scholing en beleidsondersteuning. Ook denk ik nog steeds dat zij met die middelen geen inhoudelijke programma’s zouden mogen ontwikkelen.
Wat zouden ze dan wel moeten doen?
- Up to date houden onderzoek en overzicht van ICT vaardigheden voor docenten en de bijbehorende meet instrumenten.
- De Vier in Balans monitor, door ontwikkelen en sneller en beter updaten.
- Waarom ook niet eens zo’n set ICT vaardigheden voor leerlingen van PO, VO, MBO, nog handiger want dan kan een docent zijn eigen vaardigheden training direct gebruiken in opdrachten voor leerlingen?
De standaard zetten rond die ICT vaardigheden. - De samenwerking met de Open Universiteit vind ik ook een goede, alhoewel ik denk dat Kennisnet daar als sponsor zijn naam onder zet en niet verantwoordelijk is voor de inhoud (maar ik kan me vergissen.
- Als ik lees hoe zinvol deelnemers (ambassadeurs) de ambassadeursbijeenkomsten ervaren, ligt daar wat mij betreft de kern van Kennisnet. Vinden en verbinden en die netwerken ondersteunen en stimuleren.
- Activiteiten als Summerschool en Winterschool, leveranciers die daar juist actief betrokken worden en laten zien wat zij in huis hebben. Zou wat mij betreft (zeker gezien het feit dat Kennisnet onafhankelijk is) veel vaker kunnen.
- Laat leveranciers op product niveau een marktplaats inrichten, zo kunnen scholen ruiken aan producten en is het voor beide partijen lucratief.
- Daarbij kun je ook denken aan een markt van aanbieders van diensten.
Kennisnet zelf is ook gebonden aan regels rond mantelovereenkomsten en aanbestedingen daar waar het gaat om het inkopen van hun eigen diensten.
- Ooit gedacht aan opknippen in kleine percelen voor kortere periodes? Dat geeft ook innovatieve starters en kleine ondernemers kansen en houdt de echte actuele kennis (en alles wat erbij hoort) up to date.
De kennisnet sites die nu ontwikkeld worden, zijn allemaal betaald en waren onderdeel van een aanbesteding of mantel, evenals het onderhoud en vernieuwen daarvan. Een voorbeeld van langlopende overeenkomsten en niet heel innovatief vind ik met name de nieuwe website van Kennisnet. Dan heb ik nog niets gezegd over de ontwikkeling, druk en porto kosten van de Hoezo en andere boekjes. Waar is trouwens de Kennisnet app voor deze publicaties?
- Geef door middel van bijvoorbeeld wedstrijden jonge start-ups, onderzoekers, ontwikkelaars eens meer kansen.
- Maak vervolgens gebruik van die opgedane kennis. Doe iets met crowdfunding, MBO studenten in opleiding…en en en…
- Introduceer het Kennisnet-Fablab principe, je krijgt tijd, ruimte en vrijheid, als je je product maar achterlaat en deelt.
Als die expertise en de bijbehorende experts gebruikt worden voor een “bijeenkomst” over sociale media …hoor je mij niet meer over broodroof.
Oh voor het geval je wilt reageren, ik ga graag in het openbaar de dialoog aan.
Eén reactie
Heb idee dat er nu met spoed wat ballonnen voortijdig worden losgelaten om de rijkssubsidie nog binnen te halen.
Zoals het project “wat nou” van kennisnet. Ze zien om zich heen diverse stromingen ontstaan omtrent social media en denken hee! dat moeten wij ook.
Jammer dat ze het eerst niet even hadden getest. Twee groepen 8 willen het niet eens doorlopen. zonde van het geld dus weer. Locale Media coach pakt het beter op dan.
De verdieping is leeg? open staan voor inhoudelijke toepassingen anders dan Windows etc zou ook mooie zijn, ik denk dan aan Open standaarden.
Ook voor mij geld, wil de dialoog aan
Reacties zijn gesloten.