TGIF: Ik ga zelf wel componeren, zingen en films maken.

Had hier wel weer een episode uit de neverendING story kunnen plaatsen, de farce goes on maar die loopt volgende week ook nog door.
De Buma Stemra heeft een idee om geld te genereren. Vanaf 1 januari 2010 moeten we ook als bloggers die af en toe een video of muziekje embedden, 130 euro per 6 embedded dingen waar muziek op staat  gaan betalen. Rekening wordt automatisch verstuurd geloof ik. (mmm waar halen ze mijn adres vandaan? Vraag het de BOA)
Nou, denk ik niet alleen aan de bloggers, dan maar geen Dries Roelvink pluggen zodat er meer muziek van hem gedownload wordt op je juiste plaats, maar aan onderwijs.
Stel:

 • Ik ben een docent en gebruik in mijn ELO soms video’s van YouTube om mijn lessen aantrekkelijker te maken en doe verslag op mijn weblog.
 • Denk aan de talen (vertaal dit lied) maar ook aan bijvoorbeeld Burgerschap (waarom is deze video geen goed voorbeeld van vrouwen emancipatie)
 • Ik geef een presentatie en gebruik als illustratie een muziek of video fragment? En zet dan verslag op mijn weblog? Of in Slideshare? (mocht natuurlijk al niet, maar kost nu doekoe)
 • Muziekopleidingen met een weblog die een opname laten horen van hun coverbandje als beroepsprestatie?
 • Groep 8 op hun website met een eindejaarsoptreden a la popstars?

Gaat dit in met terugwerkende kracht? Hoe koekeloeren ze overal? Moet ik mijn weblog (is nog een jonkie) schoonvegen en overal rode kruisjes achterlaten? Dag blip.fm, dag Hyves (met in de profielen duizenden video clips), dag  Blog versieringen, dag fluitende bouwvakkers, neuriënde douchers, dag zingen op de speelplaats (mocht nou net weer).
Wij pikken dat natuurlijk mooi niet: TEKEN DE PETITIE

Met toestemming van @TwitCartoon deze als illustratie, hoe gaan ze dat bij Buma nou voor elkaar krijgen? Ken wel iemand die dat wil uitzoeken, mooie klus voor een digitaal opsporingsambtenaar.
buma

5 reacties

 1. Ha, de BUMA, in Vlaanderen gaat het over SABAM. Gaat ook al maandenlang over de tong.

  Vergeet de onthaalmoeders en kinderdagverblijven niet. Geen onbetaalde leuke meezing- en dansliedjes meer. Denk jij echt dat het er van komt? Dat kan toch niet, joh.

 2. Vervolg van vorige reactie. Van een creativiteitsprikkel (zie jouw posttitel) gesproken! Ik hoorde een onthaalvader op de radio: hij zal tijdens het muziekuurtje zelfgecomponeerde stukken spelen op zijn gitaar.

 3. Ja, die lui van BUMA/STEMRA weten precies hoe het zit (maarnietheus).
  Een vriend van mij had op zijn site zelfgecomponeerde en -opgenomen muziek staan. Met de duidelijke vermelding dat het rechtenvrij was.

  Geen probleem volgens BUMA: rechten betalen voor zijn eigen, niet uitgegeven, muziek of het van de site verwijderen…

 4. Tja, ik gebruik naast mijn blog ook nog een wordpress installatie om mijn lifestream te archiveren. Dat betekent o.a. dat als ik een youtube video favorizeer, deze ge-embed in mijn lifestream komt… inclusief link en soms thumbnail… ben benieuwd of dat er ook onder valt…

 5. Hallo , ik kwam hier via Google Ik heb nu even geen tijd maar ik kom zo snel mogelijk terug voor een bezoekje. Overigens kreeg ik de RSS feed in mijn Google Chrome browserTot gauw

Reacties zijn gesloten.