TGIF: hoppa weer een paar certificaten.

Even de definities vaststellen:

  • Een masterclass is een les of cursus die door een expert wordt gegeven aan leerlingen in een bepaald vakgebied.
  • Certificaat, laten we het houden op: officieel papier als bewijs van iets of zoek zelf even door de 25 gevonden definities,

Toen ik enige tijd terug de (online) Masterclass van de Open Universiteit: “Hoe bevorder je zelfstandig leren” volgde, kwam er in no-time een verzoek van iemand of er een bewijs van deelname kon komen, ivm de vrijstelling van lestijd.
Bij het BVE congres dat komende week plaats vindt in Ede krijg je als deelnemer een Certificaat van Deelname.
Gisteren bij de best interessante middag van de KPN Academy, ontving ik in de wat treurige goodybag ook een op naam gesteld certificaat.
Ik kan dus gelijk mijn bekwaamheidsdossier volproppen met certificaten, die mijns inziens waardeloos en zinloos zijn.
Wat bewijzen die dingen nou? Dat ik ergens was? Dat ik ergens aan mee gedaan heb? Dat ik ergens online bij was?
Heb ik daar dan iets geleerd? Bewezen dat ik iets geleerd/gedaan heb?
Dan even over masterclasses….met name het woord EXPERT vind ik daar van belang. Een Masterclass social media bijvoorbeeld. Het is net als bij het Nederlands Elftal…wij allen zijn met 16 miljoen coaches die wel weten hoe het moet? Iedereen met 1 tweet, 2 facebook vrienden en 3 LinkedIn contacten mag zich Social Media Expert noemen en geeft naar allerlust Masterclasses waarbij een certificaat Social Media behaald wordt.

Wanneer ben je nu een expert en wanneer is een certificaat waardevol? Dat wil ik wel eens van je weten!
In de EVC portfolio’s (dus erkennen van werkelijke ervaring kennis en competenties) zouden assessoren je afmaken als je zulke zooi in je portfolio zet.
Leraren die werken met ontwikkelings- en beoordelingsportfolio’s  met leerlingen zouden de bovengenoemde Masterclasses en Certificaten afdoen als NIET RELEVANT en NIET AANTOONBAAR AUTHENTIEK.
Hou dus eens op de dingen belangrijker te maken dan dat ze zijn. Trouwens….ik heb lekker een veterdiploma!

 

2 reacties

  1. Terechte kanttekeningen bij het belonen van aanwezigheid, in plaats van leren. Ik moest een tijd geleden een presentatie verzorgen bij een bijeenkomst van het Consortium Beroepsonderwijs. Heb verder niets kunnen zien van het congres. Kreeg wel een certificaat. I rest my case.

  2. dat noemen wij hier thuis de #BIO punten halen…was dat loze certificaat nog vergeten te melden ja.

Reacties zijn gesloten.