TGIF donderwolken en een halve maan.

Links van mij is de lucht zwart en rommelt het, rechts zie ik de halve maan en wat wolken…typisch geval van plaatselijke splitsing van weergebieden. In mijn TGIF gedachte van deze week heb ik dat ook een beetje. De hele dag al de afwegingen…waar zal ik eens gifspuien. De dilemma’s…in willekeurige volgorde.

  1. Asociale leasebakMANNEN met een kort lontje. Gisteren was ik getuige van 2 vechtersbazen op de snelweg, twee zilverkleurige golfjes of polo’s die het nodig vonden om elkaar, vanaf de oprit Nijkerk tot de afslag naar de A1, lastig te vallen. Dat ze zelfmoord willen plegen of elkaar willen doodmaken, moeten ze zelf weten, maar moeten alle automobilisten daar bij betrokken worden? Ik word eigenlijk gek van dat soort weggebruikers, asociale egoistische wegpiraten…en bijna zonder uitzondering: zwarte/zilvergrijze auto’s met 2, 3 of 4 rondjes in het merkteken of iets met 16 maar dan zonder hagelschade. Bumperkleven, knipperen, heen en weer schuiven (waaieren)…en alleen mannen. Heren….ga nog een paar weken lekker op vakantie ofzo.
  2. Grip op Griep folder. Wil de regering de natuurlijke selectie een handje helpen? Als ik, niet, geen of amper Nederlands kan lezen….ruwe schatting 2 miljoen (nergens op gebaseerd), wat moet ik dan met die folder? Probeer me even in te leven in een mevrouw uit het Verweggistan gebergte die op 16 jarige leeftijd naar Nederland is gekomen en hier achter de geraniums is gezet. Blijkbaar, gezien de berichten, kan zij niet opgeroepen worden voor de inburgeringscursus omdat de gemeente haar niet kan vinden. Die mevrouw denkt: jee een verkouden Hollander die een prullenbak heeft en zijn handen wast. Wat een mooie Karwei reclame, ik wil ook zo’n vuilnisbak en designkraan.
  3. Hoek van Holland: ook ik maak me regelmatig schuldig aan de gedachte: ga boeven vangen. Gaat de politie ergens boeven vangen, dan worden ze (lees het relaas in AD) door een stel, tsja hoe zeg ik het netjes, balorige jongeren met een camera op hun telefoon, in een hoek gedreven. De agenten (lees mensen) denken dan alleen: ik moet niet vallen anders trappen ze me dood. Die balorige jongeren gooien vervolgens het zwaar gewonde lichaam van het uiteindelijk dodelijke slachtoffer naar diezelfde politie. In de “stille” tocht zingen ze vervolgens “you never walk alone”. Joh, wees blij dat je nog kunt lopen.
  4. Laura……wat een mooie naam…mijn dochter heet ook zo. Laura een meisje van 13 met een avonturiershart, gezegend met ouders die geld hebben en haar stimuleren om bewuste keuzes te maken. Laura, die een wens, zeg maar gerust een droom heeft. Een hond, een boot en dan de wereld rond varen. Ze weet dat ze moet leren..dus weet ze hoe en wanneer ze gaat varen. Twee jaar onderweg en precies op tijd terug voor haar HAVO examen, gesponsord en gesteund door de Wereldschool. In deze tijd van technologische mogelijkheden goed van minuut tot minuut te volgen, ook met haar studie (maximaal 3 weken achter elkaar onafgebroken op zee) en natuurlijk waar ze zich bevindt. In de boeken als de jongste wereldreiziger…dat wilde ze. De competenties die ze daarvoor nodig heeft zijn ontelbaar en (zie de video) een ideale puber, met planningsvaardigheden en realiteitszin. Zou ik mijn kind laten gaan en haar steunen in de droom die ze heeft…JA.
    Maar de staatssecretaris, de regering, de kinderrechter, de onderwijsinspecteur, de pers….zijn de mensen die daarover beslissen, de goog gaat het bepalen, effe onder toezicht geplaatst.

Als nu de maatschappij zich eens echt druk en boos zou maken over de eerste 3 punten..ach dan had Laura nu al de halve wereld bevaren.
Ik haak af….de onweersbui is voorbij.. ga even video-skypen met een oude vriend in Tsjechie.
Van Loesje voor Laura: leven is het meervoud van lef! Maar ook het liedje van Paul van Vliet….meisjes van 13… maar ja, tijden veranderen.
Goed weekend

2 reacties

  1. Ik wil niet te veel woorden vuilmaken aan de kwestie Laura. Maar denk je dat een puber van 13 zich ook sociaal-emotioneel kan ontwikkelen als zij twee jaar lang alleen op een zeilboot doorbrengt, met verder vooral online contacten (ervan uitgaande dat de internetverbinding op de boot stabiel is? Wat betreft de cognitieve ontwikkeling geloof ik het wel. En dat zij op deze manier werkt aan competenties als ‘onder druk werken en omgaan met tegenslag’ staat voor mij ook als een paal boven water. Maar er is meer….

  2. @wilfred, natuurlijk ben ik het met je eens, mijn punt alleen is dat de hele wereld over 1 meisje en haar droom heen valt terwijl er veel belangrijkere dingen zijn om aan te pakken, die ons allen veel meer raken. Worden de ouders van de reljongeren uit hoek van holland uit de ouderlijke macht gezet?

Reacties zijn gesloten.