#TGIF: Digi-onhandig

Al een tijdje ben ik op zoek naar de beschrijving van digitale vaardigheden of digitale geletterdheid die de Nederlandse burger zou moeten hebben.

Dat doe ik omdat in de Wet Beroep Leraar er weinig verwijzing naar die zaken staat. Toch wordt er verwacht dat leraren straks (als dat nieuwe curriculum er komt) die digitale geletterdheid wel moeten overdragen op hun leerlingen. Daar hebben ze de kennis en vaardigheden voor nodig lijkt mij. Het staat echter niet in de wet dat en wat ze dat moeten kennen en kunnen.

Dus dacht ik, dan horen die vaardigheden gewoon bij ons als inwoners van Nederland. Wij als burgers kunnen wel ergens vinden wat we dan zouden moeten kennen en kunnen.
Gewoon op 1 plaats, door de overheid beschreven en voorzien van doorverwijzingen naar plaatsen waar we dat zouden kunnen leren.

Ik ken natuurlijk de website van mediawijsheid.nl daar staan uitstekende bronnen, onderzoeken en links.
Die had ik wel als link op de site van de overheid verwacht, maar die staat er niet tussen.

Dit vond ik op wel de site van de rijksoverheid

Ongeveer 11% van de Nederlanders van 16 tot 65 jaar heeft geen of weinig ervaring met de computer. Onder Nederlanders van 55 jaar en ouder is dit zelfs zo’n 20%. Van de laaggeletterden in Nederland kan ruim 30% niet goed omgaan met een computer. Deze mensen kunnen onvoldoende zelfstandig informatie opzoeken en verwerken op de computer.’’

Vanaf de site van de rijksoverheid kom ik op het initiatief digitale inclusie Mooi de rol van bibliotheken daarin! Dicht op de bewoners, gratis en laagdrempelig. Goed om te zien dat straks van alles gedaan wordt om de mensen die hulp nodig hebben te ondersteunen om digitaal vaardiger te worden.

Verder zoeken naar het HEDEN

Via de vraag onderaan de site van de rijksoverheid: Waar kan ik hulp vinden om vaardiger te worden met de computer en internet? Word ik verwezen naar het digitaal hulpplein
Blijkbaar is dat een initiatief van een groot aantal organisaties die de Nederlandse Burger helpen met digitaal vaardiger worden.

(Gelukkig wordt de website in 2020 vernieuwd, want deze site is echt wat mij betreft een voorbeeld van hoe het NIET moet.).
Vragen die direct bij me opkomen zijn:

  1. Waar die irritante cookiemelding?
  2. Waar is de privacyverklaring?
  3. Tekst door een plaatje is niet iets om blij van te worden.

Effe testen
Kom dacht ik, nu ik hier toch ben kan ik de digizelftest wel even doen.

Ik ga ervan uit dat de vragen uit het vorige decennium zijn want de eerste vraag gaat over het sturen van een SMS.
Het is sowieso qua vraagstelling een wat vreemde test.
Bijvoorbeeld: Kunt u een email ontvangen?
Dat is zo’n vraag waarbij ik denk, ontvangen gaat vanzelf…openen en lezen is wat anders?

Na de 30 vragen waarbij ik regelmatig mijn wenkbrauwen frons, denk ik: kom maat door met de uitslag.
Daar schrik ik even, want ik moet wel heel veel  gegevens achterlaten waarvan ik me afvraag waarom.
Het zijn verplichte velden (naam enzo) dus denk ik….hup klikkerdeonzinklik

Maar bij de volgende pagina ben ik een beetje boos.
Vertel mij waarom ik dit moet invullen?

Mij lijkt dat ze niet snel genoeg kunnen zijn met het weghalen die website of op z’n minst de link van de rijksoverheid pagina weghalen.
Een andere optie: als de wiedeweerga AVG proof maken en de vragen actualiseren, want gezien de massa meewerkende organisaties is dit een uitglijder!

En nu verder op zoek naar de beschrijving van digitale geletterdheid van de burger in Nederland.
Oh het certificaat neem ik niet op in mijn bekwaamheidsdossier!