tgif creatief probleemoplossen als cadeautje

Afgelopen 2 dagen zat ik opgesloten in Rijsbergen, De Boshoeve om een training mee te maken van de Facilitators academy, oftewel Addy de Zeeuw. Samen met een een aantal mensen uit verschillende sectoren, Kennisnet, ROC Twente, ROC Rivor, Grafisch Lyceum Rotterdam, de gemeente Schijndel en moi..zijn we aan de slag geweest met Creatief Probleem Oplossen. Heb ik en probleem dan? Ja zat..maar deze training was juist om als facilitator op te treden als anderen dat probleem hebben. Een van mijn medecursisten noemde het voor zichzelf een cadeautje, zo heb ik het ook ervaren.
Ik ga vanzelfsprekend niet vertellen wat we geleerd hebben, hoe we problemen oplossen en wat er allemaal gezegd en gedaan is.
Een aspect wi ik er even uitlichten, zet 14 vreemden bijelkaar die met een vage leervraag komen, vanuit alle disciplines (dus directie, stafdienst, voetvolk) en probeer daar maar een eenheid van te maken. Knap van Addy natuurlijk, maar ook van de deelnemers. Mensen die zich kwetsbaar durven op te stellen, fouten durven te maken maar ook snel een groep zijn, waarin zelfs een groep van 6 mensen uit 1 organisatie helemaal niet als groep in een groep waren. Top, wat mij betreft….humor, humor en nog eens humor..daar win je de oorlog mee.
Natuurlijk met de goede technieken en wat meer oefenen….ik ga mijn collega’s er woensdag lastig vallen, eens kijken of ik het geleerde kan toepassen.
Als je nog eens denkt, welke cursus zal ik eens gaan volge..bel Addy!

2 reacties

  1. Jij schrijft: “Ik ga vanzelfsprekend niet vertellen wat we geleerd hebben, hoe we problemen oplossen en wat er allemaal gezegd en gedaan is.”
    Dat je niet over besproken problemen blogt, snap ik. Maar je kunt toch wel over de technieken schrijven? Ik ben bijvoorbeeld erg ge├»nteresseerd hoe je met liggen op een tafel problemen kunt oplossen…..

  2. @wilfred het #planking had gelukkig niets met probleemoplossen te maken, ik had het uitgelegd en gedurende de brainstorm hebben we het even getest. Maar als je meer erg leuke creatieve werkvormen (waaronder ook degene die wij gebruikten) wilt hebben koop dan het boek Creatief Hoe? Zo!.

Reacties zijn gesloten.