TGIF, 50 plussers…en ik lieg er niet over!

Deze week heb ik me opgewonden over het artikel op NU, Vijftigplusser mag leeftijd achterhouden bij sollicitatie.
De economie drijft op mensen met gedegen kennis en ervaring, niet op geboortejaar.
Zal ik even plussen? Een 50 plusser heeft:

 • over het algemeen geen pappadag, zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof nodig.
 • ervaring! Levenservaring en werkervaring
 • geen hekel aan werken, (ik zou de statistieken van full-time werkenden versus leeftijden wel eens willen zien).
 • een kritische houding, durft zijn mond open te doen en laat zich daar waar het rechtsgelijkheid betreft, de kaas niet van het brood eten.

Daarbij komt:

 • Wij 50 plussers moeten nog minstens 15 jaar onze broek ophouden en hebben inmiddels al aardig wat in het potje van de 50 minners gestort.
 • De Porsche die een kind kost heb ik al anderhalf keer opgehoest. (3 gedeeld door 2) en zij gaan mij straks pas opvolgen, want ze willen nog even leuk, feest, gein, genieten van het Peter Pan syndroom.
 • De afbraakpolitiek van deze regering maakt dat 50 plussers de studie voor hun kinderen volledig gaan betalen, want aan alle kanten wordt er bezuinigd op beurzen en studiefinanciering. Hebben we geen geld vanwege de kromme 50 plus redenaties, gaan de kinderen niet studeren en zitten we lekker met z’n allen in de bijstand.

Werkgevers van Nederland, 50 plussers zijn het beste gereedschap om je bedrijf draaiend te houden. Zij leiden op, begeleiden jongere en oudere collega’s, coachen, geven kennis door, bieden stabiliteit (geen jobhoppers), geven je adviezen, werken hard.
Daarnaast…jullie willen zelf niet niet investeren in blijvende ontwikkeling van je personeel, jullie faciliteren een levenlang leren niet, jullie houden niet op regelmatige basis een goed en gedegen functionerings- of beoordelingsgesprek.

Het aanname beleid van een werkgever moet gestoeld zijn op inhoud, werkervaring, kwaliteiten en niet op bouwjaar.
Wat heb je als werkgever nou liever? Een nieuwe step of een 1959 Ferrari 250 GT LWB “California”Spider? Het gaat dus om de kwalificaties en niet om de goedkope achttienjarige net afgestudeerde onervaren huppelkut met grote tieten (pardon, pardon, pardon).
Nee ik zoek geen werk….mijn baas snapt het!

13 reacties

 1. Leeftijdsdiscriminatie is een hele domme en dure bezigheid. Wie leeftijd als een voorspeller van (arbeids-)productiviteit gebruikt zal regelmatig miskleunen. Meer dan kop van het berichtje heb ik niet gelezen. Jouw blog is veel leuker en maakt gehakt van het lachwekkende ‘recht’ om informatie over leeftijd vanaf een bepaalde leeftijd achter te houden. Wie sneller en beter wil beslissen over inzet en inzetbaarheid kan maar beter gebruik gaan maken van ePortfolio. Helemaal eens!

 2. Generaliseren tegen (of voor) leeftijdsgroepen… belachelijk! Doe dat dan ook niet tegen de jongere generatie.

 3. @Karin, ik heb 3x pardon gezegd, want neem aan dat jouw reactie slaat op de laatste zin. Generaliseren was wat overtrokken…maar gelukkig zijn er ook nog 18 jarige ik wil een wereld reis maken, na de dikke auto zonder er voor te werken jongens ook 🙂

 4. Even gedreven en vurig als altijd: wat een engagement, wat een dynamiek, wat een overtuiging. Wie kan hieraan voorbij? Weg met de 50-plusdiscriminatie!

 5. Karin, een meesterlijk blog. Ik ben het zo zat om nu al op mijn 41e tegen leeftijdsdiscriminatie aan te lopen en het bij sollicitaties af te leggen tegen jonge broekies mèt een diploma maar zonder GBV. Eerst verstiert men de zaak een jaar, daarna nemenen ze meteen een sabbatical (werken is toch wel moeilijk) om vervolgens een wereldreis te maken. Het werk wordt achtergelaten in een grote puinhoop. De “oudjes” mogen vervolgens puinruimen. Dat komt bij de dagelijkse taken want salarisverhoging en klimmen naar die functie (wanneer je het werk toch al deed) zit er niet in. Geen diploma’s..
  Is dat generaliserend? Nee, het is helaas de werkelijkheid.

 6. @Karin, klopt, en ik ben het in grote lijnen ook helemaal met je eens! (sloeg trouwens niet op die laatste zin) Maar het lijkt me zo fijn als de verschillende generaties elkaar respecteren.
  Ik volg niet voor niets je blog, dus ga vooral zo door! En ja, deze prikkelde me om er op te reageren 😉

 7. @karin mijn boosheid richt zich niet tegen jongere werknemers, ik denk dat ik mijn collega’s waarvan de helft even oud is als oudste Zoon daarmee ernstig tekort zou doen. Het zijn de kromme ontwikkelingen in de maatschappij, waarbij de ouderen buiten spel gezet worden met kul argumenten. De meetat moet zonder geslacht, achtergrond en leeftijd liggen bij kwaliteit van de werknemers/zoekenden. Het is van de gekke dat ik niet meer durf te reageren op vacatures omdat ik te oud zou zijn. We meten het allemaalsamen doen, van 18 tot je er zelf geen zin meer in hebt. dat bepaal ik zelf en niet een recruiter die mij te oud, te duur en
  onproductief vind. Het moet een kwestie van een goed cv en goede brief zijn en niet een bouwjaar

Reacties zijn gesloten.