#TGIF: 4 mei, herdenken we allen

‘Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.’

Dat staat op de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dat betekent voor mij dat alle slachtoffers van en na de tweede wereldoorlog herdacht worden.
Ik ga me niet mengen in de discussie die ook naar aanleiding van het niet voorlezen van een gedicht van een 15-jarige gevoerd wordt. Daarvoor schrijf ik niet goed genoeg en is mijn historisch besef onvoldoende.
Ook ga ik niets vinden over Vorden en de uitspraak van de rechter.
Maar ik vind wel dat we allen moeten stoppen met elkaar te vertellen wie je wel en wie je niet herdenkt, daar is wat mij betreft bovenstaande tekst leidend: ALLEN –burgers en militairen –

Voor de statistieken: er zijn in Nederland nog ca 500.000 mensen in leven, die tiener waren in de 2e wereldoorlog, dat betekent dat er ca 16,5 miljoen zijn die toen niet bewust meemaakten wat er aan de hand was.

Onze kinderen moeten “dit nooit weer” blijven herdenken, zij moeten zich verzetten tegen partijen die stigmatiseren en discrimineren. Zij moeten opstaan tegen hen die anderen onderdrukken, waar ook ter wereld.
Als ik straks 2 minuten stil ben…sta ik daar bij stil en niet bij ras, nationaliteit of politieke voorkeur.
Laat de doden rusten in Vrede!