TGIF 15 februari 2008: Hoofdpijndossiers en Luchtharp spelen

hoofdpijn2.gif
Een van de reacties in de koffiekamer n.a.v. het rapport van de commissie Dijsselbloem, mooi dan gaan we gewoon op de oude voet verder, ajuu 2010.Weg met dat gekke onderwijsmodel, dat is ons van bovenaf opgelegd. We doen het al 30 jaar zo en we doen het goed, waarom zouden we het veranderen.
Kennisoverdracht dat is het allerbelangrijkst. (mijn eerste en zeker niet hardop uitgesproken gedachte was wel: is er dan bij iedereen voldoende kennis aanwezig om over te dragen?)

Mijns inziens zou je moeten veranderen omdat de leerlingen die voor school staan zich knetter vervelen die ene lesdag dat ze op school zijn. Door de gangen lopend kom ik langs wat lokalen en helaas zie ik daar niets enerverends gebeuren. 1 docent 20 leerlingen in een standaard setting. Hij praat, zij luisteren (naar hun I-pod of telefoon) en hangen met de jas nog aan onderuit gezakt op de stoel. Vive la Gavage?

Waar is de stelling: Onderwijs is niet het vullen van een emmer maar het ontsteken van een vuur gebleven?

Kijk het maakt mij niet uit welke onderwijsvorm je kiest maar een school zou kennisproductie moeten opwekken en geen kennis consumptie. Het werken uit een boek, op volgorde van de hoofdstukken, overschrijven en invullen is mijns inziens geen kennisoverdracht maar bezigheidstherapie.

Mijn agenda ligt naast me op tafel en vraag me af wat ik nu deze week werkelijk gedaan heb. Wat is de hoofdpijnverwekker in de hoofdpijndossiers die we vanaf volgende week gaan aanpakken?
Ik denk dat ik de deze week door mij uitgevonden hobby, luchtharp spelen (inclusief de beweging van het lange blonde haar sierlijk naar achteren gooien) maar eens wat ga perfectioneren. Kan ik in plaats van de geplande presentatie in Maastricht een luchtharp spelen show opvoeren. Heel nieuw en een mix van kennis, houding en vaardigheden. Zal het vast opnemen in mijn bekwaamheidsdossier