Terugkijken en vooruitdenken.

Nu de studie erop zit, wordt het tijd eens goed na te denken wat ik komend jaar wil gaan doen. Het afgelopen jaar was het eerste volle jaar als zelfstandig ondernemer en lag de focus enkel op de studie. De opdrachten die ik in de loop van het jaar aangenomen en afgerond heb, rolden op mijn pad en tegen (bijna) alle opdrachten heb ik grif Ja gezegd. De schoorsteen moet ook hier roken en dus is het vaak zonder na te denken gegaan.

De komende periode ga ik hier dus reflecteren op mijn activiteiten van het afgelopen jaar en een aanzet maken om met een goede focus het nieuwe jaar in te gaan. Misschien bijt ik soms in de handen die mij voeden, maar ook dat hoort er wat mij betreft bij.

Een aantal zaken die ik afgelopen jaar gedaan heb, wil ik beter uitwerken en meer doordacht in mijn zakelijke aanbod opnemen. Vandaag begin ik gewoon met een opsomming en probeer daar de komende weken eens een goede beschrijving van te geven.

Communicatie in onderwijs. Communicatie op Sociale Media, Mediawijs communiceren, Crisiscommunicatie, Communicatie met ouders……en ga zo maar door.
Daar valt (zeker in het basisonderwijs) nog een wereld te winnen. Maar ook in de mij bekendere onderwijswereld het MBO is er nog zo veel te doen. Alleen al het omzetten van een ministerie van zenden naar een ministerie van luisteren en communiceren, is op sommige plaatsen hoog nodig.


Mediawijsheid van leraren en studenten.
Mijn bordspel is inmiddels gratis beschikbaar gesteld, maar ik wil er nog aan sleutelen en er een passend aanbod bij doen in combinatie met de communicatie poot. Denk daarbij aan afspraken die je met elkaar maakt, maar ook met je leerlingen/studenten.
Ik heb inmiddels een mooi start micro krediet om een leerlijn te ontwikkelen voor het mbo, mediawijs solliciteren. Dat past er natuurlijk prima bij en dan kan ook het aanbod van werknemer naar merknemer eens wat beter beschreven worden. In het kader van ‘practice what you preach’ is het een goed vervolg.

Gamification in het onderwijs.
Inmiddels heb ik een keuzemodule voor de eMinor van de Hogeschool Rotterdam verzorgd en ook de reguliere module over Gamification in het onderwijs. Afgelopen week mocht ik bij Codarts in Rotterdam mede invulling geven aan de projectweek Gamification.
Natuurlijk was gamification ook een deel van het theoretisch kader in mijn onderzoek voor de master leren en innoveren en het bordspel Spelender(media)wijs is er een opbrengst van.
De opbrengsten die uit de eMinor, projectweek en mijn onderzoek gekomen zijn, ga ik leesbaar formuleren en als pakket aanbieden. Voor een deel geef ik dat gewoon weg, maar het zou mooi zijn als we samen aan de slag konden.

Bekwaamheidsdossier leraren.
Er ligt een gebruikt en getoetst product, vergezeld van een aantal papers die erover geschreven zijn. Oppakken en gewoon in de markt zetten dus. Vooral in samenspraak met scholen en de onderwijscoöperatie, want ik blijf tegenstander van het lerarenregister zoals het nu vormgegeven wordt.

Bloggen, onderzoeken, schrijven, netwerken, boundaries crossen, lesgeven. Wat ga ik nu doen met de opgedane kennis, ervaring en vaardigheden in de Master Leren en Innoveren en ga ik mezelf in de markt zetten als innovatie inspirator?

Voor nu…duik ik in de boeken en hou me de komende dagen bezig met “mijn professionele identiteit” daarvoor heb ik het boek Je Binnenste Buiten van Manon Ruijters liggen en dwaal soms af naar Biesta, Noordergraaf en Weggeman.

Suggesties, denkrichtingen en tools zijn van harte welkom.