Struisvogelpolitiek

Soms is het beter om niet altijd online te zijn, daar mis je niets aan. Vooral nu niet

RAMP: Gebeurtenis waardoor een ernstige verstoring van de openbare veiligheid is ontstaan, waarbij het leven en de gezondheid van vele personen, het milieu, of grote materiële belangen in ernstige mate worden bedreigd of zijn geschaad.

In het pre-social media tijdperk (Vroegah).
Toen waren we afhankelijk van radio, tv en de kranten.
De Bijlmerramp, de Golfoorlog, 9/11 zijn daar voorbeelden van.
Ik herinner me dat we bij de Golfoorlog de radio naast bed hadden staan en we ’s morgens als eerste even luisterden naar de berichten. CNN en Al Jazeera stonden de hele dag aan om vooral bij te blijven wat er allemaal gebeurde. Een soort ramptoerisme vond ik dat toen….wel luisteren en kijken en het spannend vinden als er weer luchtalarm afgegeven was. Een ver-van-mijn bed show.

Ook bij 9/11 was tv de meest belangrijke informatiebron. Iedereen herinnert zich nog ‘waar hij/zij’ was toen de vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden.

Nog veel eerder was de hongersnood in Afrika een ramp die op ieders netvlies stond. Een zich iets langzamer voltrekkende ramp dan die van 9/11 en de Bijlmerramp. Maar kranten, tv en radio waren de bronnen waar we het nieuws vandaan haalden.

Anno Nu
In de ‘goede’ tijden van Sociale media, vooral Twitter, konden we (bijna live) meegenieten van grote, kleine – en bijna rampen. Vanaf dat moment ben ik er af en toe even weggegaan. (Gewoon Twitter niet openen en de app even van de telefoon).

Tegenwoordig heb ik het idee dat we overspoeld worden met rampen, klein en groot. Je kunt het gewoon niet missen (en niet uitzetten). De ver-van-mijn-bed show is niet meer. Alles komt binnen.
Daarbij heb ik het gevoel dat we momenteel wel verschrikkelijk veel rampen tegelijkertijd hebben. Langdoorlopende rampen, aankomende rampen, snelle rampen en groter dan grootste rampen.
Wat mij betreft valt Corona ook onder een grote ramp, wereldwijd.

Maar….

  • wil ik alles wel weten?
  • wil ik alles wel zien?
  • kan ik er iets aan doen of veranderen?

De beelden van de ramp in Turkije en Syrië zijn verschrikkelijk om te zien. Het breekt mijn hart en natuurlijk doe ik netjes mijn ‘stort een tientje op Giro 555’ plicht. Ik leef mee met berichten van mensen die verslag doen, op zoek zijn naar nabestaanden of op pad gaan om te helpen….maar toch

Ik blijf even weg van (vooral) Twitter.

Ramp in wording?
Tussen alle rampspoed door, sijpelt wat mij betreft, een van de grootste rampen in wording door. Desinformatie en fake-nieuws, ook verspreid door mensen die ons land regeren.
Het bijna normaal vinden dat mensen bedreigd worden vanwege hun religie, beroep, geaardheid en meer. Ik weet niet of het afkalven van onze democratie valt onder de definitie van een ramp …..maar voor mij voelt dat op dit moment wel zo.

Weg van Twitter waar een baas zich druk maakt over zijn bereik en zijn sympathie voor het enge (Amerikaanse) ultra-rechtse gedachtengoed. Weg van Twitter vanwege de verharding en het tegen elkaar uitspelen van de voor- en tegenstanders van wat dan ook.

Ik hoef het niet allemaal te weten.
Ik weet het, het is struisvogelpolitiek, de rampen worden er niet minder erg van, maar ze komen even wat minder snel, gelardeerd met vele meningen, bij mij thuis binnen. Is beter voor mijn gemoeds- en nachtrust.

Eén reactie

  1. Ja precies, met deze 24/7 economie, dus ook 24/7 nieuws. Da’s wel iets te veel van het goede. Ook in mijn beleving.

Reacties zijn gesloten.