Strafregels deel twee

Als mijn lezers studenten waren, had ik gezegd, lees nou eerst wat er staat. Het kan natuurlijk ook zijn, dat wat ik in mijn hoofd had, niet duidelijk in de blogpost stond, dan is het mijn eigen schuld.

Mijn TGIF van gisteren ging over het elkaar openbaar afvallen als “leraren onder elkaar”, niet het feit dat ik het eens was met de 100 strafregels.

In de late uurtjes kabbelde het gesprek online verder, soms wat scherper omdat (net als ik) ouders en leraren vinden dat wanneer er strafwerk aan te pas moet komen, dit op z’n minst leerzaam moet zijn. Ik denk zelf dan wel, het moet niet leuk worden om strafwerk te krijgen, daar is het volgens mij niet voor bedoeld.

Terug in de historie van mijn eigen schoolloopbaan (en in mijn geheugen).
Op de lagere school (Montessori) was er geen strafwerk, tenminste ik kan me dat niet herinneren. Heel soms werd je wel even op de gang gezet (vergelijkbaar met het strafstoeltje?) Op vrijdag als de frater muziekles kwam geven, werden we gecorrigeerd door een vals rukje aan het oor. Je moet er nu niet aan denken dat een leraar een kind aan het oor trekt, dan komt de hele wereld in opstand.

Op de middelbare school (Bonifatius) was ik niet de meest brave leerling en het verbaast me nu soms dat er niet heel veel georganiseerde streken meer worden uitgehaald. Wij maakten het de leraren als groep niet makkelijk. Van te voren afspreken een wekker mee naar school te nemen en deze om de 5 minuten af te laten gaan. De tafel op het podium op scherp zetten. Ik heb zelfs gepresteerd om in het scheikunde lokaal de douche bij de deur aan het werk te zetten met visgaren. Dat allemaal terzijde.

Voor ons was het eigenlijk ook geen straf om eruit gestuurd te worden, dan konden we eerder in de kantine onze favoriete plek bezetten.

Ken je deze nog?

Het strafwerk
Bij mijnheer Muller die niet mijn grootste fan was….en ik niet de zijne…kreeg ik zelfs een keer 200 strafrgels. Wir fahren hin und sehen die Affen. We schreven in de pauze van het blokuur met een man of 10 en plakten net voor de les weer begon alle strafregels in het lokaal op de ramen.
Het schoolplein vegen, terugkomen na school en alle standaard straffen (wees er maar eens creatief mee) passeerden de revue.

Het is het strafwerk van de leraren Frans en Engels dat ik toen wel maar nu niet meer als straf zie. Mijnheer van Geffen had cassettebandjes in zijn lade en bij strafwerk kreeg je er een mee naar huis. Vertaal het 6e nummer van kant A.
Het is door dit strafwerk dat ik fan werd van Michel Fugain et le Big Bazar.

Ga u gang:


en

Strafwerk Engels: Leer uit je hoofd en draag voor.

My heart leaps up when I behold
A rainbow in the sky:
So was it when my live began;
So is it now I am a man;
So be it when I shall grow old,
Or let me die!
The Child is father of the Man;
Ans I could wish my days to be
Bound each to each by natural piety

                       William Wordsworth

Welk strafwerk is niet leuk en toch zinvol?
Het moet wel een straf blijven natuurlijk en in relatie staan tot de overtreding.
Wordt er over strafwerk gesproken in de lerarenopleiding en welke straffen leerzaam zijn?
Via Twitter kreeg ik deze boekentip. (dank @FransvHaandel)