Stoppen met mailen, best veel werk #WQM

wqmNa ontvangst van het boek We Quit Mail van Kim Spinder, ben ik nog harder aan de slag gegaan met de start om te stoppen met mail. Mijn werkmail is lekker rustig, daarover dinsdag meer nieuws, en lees ik maar 1x per dag. Helaas is er daar geen opt-out mogelijkheid voor de interne ministerie van zenden meldingen, die komen nu door een ingestelde regel rechtstreeks in de prullenbak.
Mijn privémail is een ander verhaal. Doordat Gmail een soort van onbeperkte opslagmogelijkheid heeft, is het nooit noodzakelijk geweest op te letten of de mailbox niet volliep. Het gevolg is wel dat ik ook slecht weggegooid en dramatisch slecht geordend heb.
Vanaf afgelopen maandag ben ik me dagelijks aan het afmelden voor nieuwsbrieven en mails uit allerlei hoeken en gaten LinkedIn, Twitter, Facebook, Klout en ga zo maar door.
Echte tijdswinst heeft het starten met stoppen dus nog niet opgeleverd, want wat een werk is dat zeg.
Hopelijk ben ik er eind volgende week vanaf omdat nieuwsbrieven wekelijks of maandelijks verstuurd worden.
Nu moet ik wel gaan opletten mezelf weer steeds opnieuw in te schrijven, of ….dat heb ik eigenlijk nog in het boekje niet opgezocht, zal ik een nieuwsbrief email account openen? Toch nog steeds een rare angst om dingen mis te lopen. Natuurlijk is dat schijnangst, ik mis niks op de langere termijn.
Door dat schonen van de mail, ben ik ineens ook op Twitter en LinkedIn aan het opruimen geslagen. Ontvolgen van zenders, eikelpoetsers, retweeters en linktweeters is ineens veel vanzelfsprekender. Als je stopt met loze mail, moet je andere informatiekanalen ook opschonen. Niet dat ik last heb van infobesitas, maar wie A zegt moet B zeggen.
Komende week gaat mijn Gmail op de schop, grote schoonmaak en weggooien van oude mails. Ook mijn opslagschijven gaan onderhanden genomen worden, 120 gig aan zooi gaat gewoon weg…niks bewaren.

Zoals ander mailstoppers ook aangeven, zorgt het heel bewust op vaste momenten de mail oepnen(voor mij nu 2x per dag), voor rust in je hoofd.
Zoveel rust dat ik in het echte leven ineens meer voor elkaar krijg, tijdmanagement van mail straalt af op de nog te doen lijstjes. Of ik echt meer tijd heb is maar de vraag, het voelt in elk geval wel zo.

Eén reactie

  1. Ha, ik ben sinds de cursus Timemanagement ook bewuster met e-mail aan de slag gegaan. Nog niet minder mailen maar wel minder reageren en bewust maar een paar keer dag de mail checken. En de pop-ups staan ook uit, geeft wel wat meer rust. Zie ook

Reacties zijn gesloten.