Stop met zwabberend beleid en maak een keuze! Wel of geen CGO

Worden nu de trage opleidingen beloond voor hun gedrag? Zal er morgen in een aantal docentenkamers opgelucht “zie je nou wel” klinken? Gaan diezelfde docenten vervolgens achterovergeleund zitten en wachten ze weer af, net als bij het vorige uitstel? Ze hebben per slot van rekenening nog ruim een jaar de tijd? Diezelfde docenten en opleidingen die afgelopen september weer een niveau 4 opleiding volgens de eindtermen gestart zijn omdat ze tijd tekort kwamen om opleidingen te herontwerpen naar CGO en verwachtten dat het wel los zou lopen?
Volgens het NRC is er een besluit genomen om CGO nogmaals uit te stellen, nu tot augustus 2011. Het schijnt administratief moeilijk te zijn de trage opleidingen te filteren van de scholen die wel al over gegaan zijn naar CGO. (dat is trouwens de enige bron op internet waar uit geput kan worden…dus wie weet was het wel een kladje van mevrouw Bijsterveld)
Het gaat mij even niet om de invoering van CGO, waarvan ik nog steeds vind dat indien inhoudelijk goed doordacht het een must is om het beroepsonderwijs te laten aansluiten aan de huidige maatschappelijke ontwikkelingen.
Waar het mij om gaat is dat alle kenniscentra al een paar jaar samen om de tafel zitten om dezelfde taal te spreken in de kwalificatiedosssiers. Veel ROC’s hebben CGO (goed of niet) al ingevoerd en zijn volop aan het schaven en evalueren, want op 1 september 2010 is het echt definitief.
Als de hele week de kranten bol staan van de kwaliteit van onderwijs op het MBO, de leerlingen staken, de onderwijsinspectie zeer zwakke opleidingen aan de schandpaal nagelt….hoe verhoudt dit zwabbergedrag van de staatssrecretaris zich dan tot dit hele verhaal?

Besluit NU wel of niet, deelnemers op te leiden volgens Competentie Gericht Onderwijs..maar stop met zwabberen en schuiven.
Trouwens als de staatssecretaris het besluit neemt tot afstel….flikker dan ook de wet BIO maar in de BIO bak….wie schrijft eindtermen voor ter vervanging van de 7 beroepscompetenties voor docenten?
Halen HRM medewerkers op ROC’s ook opgelucht adem, dat bekwaamheidsdossier is niet zo eenvoudig in te richten, want je blijft leuren aan die docenten die hun CV niet willen aanleveren.
Pfff, scheelt mij weer een hoop nadenken hoe Leren Loopbaan en Burgerschap te integreren in een EVC procedure.

4 reacties

  1. Jammer dat we vernieuwing en verandering niet van de grond krijgen…..
    Innovatie zit niet in afwachten maar er daad werkelijk mee aan de slag.
    Het begint met gedragsverandering…

  2. Wat een vurig pleidooi! Ook al ben ik niet betrokken bij het Nederlandse onderwijssysteem en zijn vernieuwingen, van je stukken spat je overtuiging. Ik blijf je heel graag lezen! Succes! Hopelijk valt er met jouw ‘van de daken schreeuwen’ heel wat te ‘redden’!

  3. Leest allen het pleidooi van BON om alle ROC’s te ontmantelen en weer gewoon stevig les te gaan geven.

  4. @rudy, zelfs in een reactie op een Blogpost is het blijkbaar gebruikelijk voor BON’ners in de gebiedende wijs te spreken. Stevig les geven? Zitten leerlingen op de wachten de orerende frontaal staande docent…leerlingen slapen rustig verder

Reacties zijn gesloten.