Spieken is van alle tijden

Weet je nog, in zo’n grote stinkende gymzaal je examen met 250 mede gemartelden? Vroeger he, toen ging alles nog met papier en hadden we geen mobieltjes, maar spieken…dat konden we als de beste. Wat is het antwoord op vraag 3, ging als volgt: 3 maal stampen met de rechtervoet….de voorzegger hoestte 2x dus het antwoord was B. Ook genieuze pennen met spiekbriefjes, etui’s, bijbels of andere naslagwerken werden gretig volgekalkt. Onzin trouwens, want je wist toch wat je erop geschreven had. Spieken was fraude en wie betrapt werd kreeg een 1 of erger gewoon uitsluiting. Wat is er dan nu zo anders? Bij digitale toetsing is het ineens het systeem dat de schijnveiligheid moet bieden. Massaal worden zgn. dure Lockdown Browsers geinstalleerd…die trouwens met een beetje goede wil in no-time te kraken zijn, zal de links naar de verschillende oplossingen maar niet geven.
Er zijn zelfs scholen die besluiten toetsen toch op papier af te gaan nemen omdat ze bang zijn dat leerlingen toetsvragen kopieren en plakken (alsof ze alleen voor anderen een toets maken).
Scholen maken het zichzelf daar moeilijk mee, want nakijken kost tijd en de surveillance is net zo intensief. Gaan we leerlingen trouwens fouilleren voor ze een toetszaal in komen?
Je lost het gezeur over veilige toetsomgevingen snel op. Wie betrapt wordt op spieken (dus wie een ander scherm dan het toetsscherm open heeft) wordt er uit gegooid. Beveilig de toets met een wachtwoord dat gegeven wordt aan het begin van de toets. Verwijder afwezige leerlingen uit de deelnemerslijst aan de toets.
Meest belangrijk echter, richt nou dat lokaal zo in dat je op alle schermen kunt kijken en zet er een slimme internetvaardige surveillant bij. Regelmatig worden leerlingen een lokaal ingedonderd, ga de toets die voor je klaar staat maar maken…ja raad je de donder dat ze dan de antwoorden opzoeken…trouwens wat mij betreft niks mis mee….zoeken naar het goede antwoord.
Spieken is fraude…toen en nu….als je toen kon spieken had je gewoon geluk dat er een suffe surveillant lekker voorin aan het tafeltje bleef zitten. Als je nu kunt spieken heb je gewoon het geluk dat er een suffe surveillant voorin aan het tafeltje blijft zitten die naar de achterkant van je beeldscherm gluurt.

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.