#SEM12, Surf Edubloggers meetup.

Het CVI heeft een aantal jaren geleden als eerst gesnapt dat als je huisbloggers bij conferenties gebruikt, je veel verslagen en mooie reclame krijgt, in ruil voor het verwennen van de schrijvers.
Vorig jaar pakte ook Kennisnet en Surf die kans door Edubloggers te vragen op de onderwijsdagen verslag te doen.
Vandaag ging Surf een stapje verder door een aantal Edubloggers uit te nodigen voor een sessie in Utrecht, vooral om SurfConext  onder de aandacht te brengen. Vooral mensen uit Hoger Onderwijs (daar is Surf natuurlijk ook voor/van) waren van de partij.
Vanaf een uur of 2 kregen we onder het genot van koffie en een lekker gebakje een aantal presentaties te zien hoe organisaties omgaan en worstelen met De Cloud.
Start was een korte introductie door Jan Bakker over de activiteiten van Surf ( en de nieuwe namen).
Peter van Schaik van TU Delft vertelde over de wensen die zijn organisatie heeft rondom de cloudoplossing van Surf.  Maar ook over welke doelgroepen  TU Delft heeft en welke keuzes er gemaakt worden. Mooiste zin van Peter vond ik:
Hoe blijven we in control van ICT zonder de flexibiliteit voor de gebruikersgroepen te verliezen.
Oftewel, gebruikers laten zich niet sturen door geboden en verboden, maar daar waar werkelijk gestuurd kan worden om in control te blijven, moet je de gebruikers lokken in plaats van wegjagen.
Daarna een voorbeeld door Hans van Bergen van Hogeschool Utrecht over de pilot 4FF, dat zijn 4 Hogescholen die samenwerken in het aanbieden van opleidingen.
Zij ontwikkelen samen en delen dat lesmateriaal ook met elkaar, maar wel vanuit hun eigen specifieke ELO, 2x Blackboard en 2x Sharepoint. Zij gaan daarmee een pilot starten met SurfConext.

In deze presentatie werd ik attent gemaakt op de masteropleiding expert beroepsonderwijs. Deze opleiding start volgens mij dit jaar voor het eerst en lijkt mij een prachtige aanvulling voor docenten die in het beroepsonderwijs werkzaam zijn, of zij-instromers met voldoende bagage.
Na de pauze mochten we zelf aan de slag en eens testen wat de mogelijkheden zijn door met single sign on aan de slag te gaan in verschillende applicaties die klaargezet waren in de demo omgeving.

Ik ga ervan uit dat iemand van de 10 aanwezige Edubloggers van vanmiddag een prachtig inhoudelijk verhaal gaat schrijven ik ben niet van de techniek.
Wat ik leuk vond was het gelijkgestemden gehalte en de uitwisselingen van de bloggers onderling. Natuurlijk ging het over onderwijs en ICT, maar ook over vakantie, zolderkamers en andere dingen die via Twitter allang gedeeld waren.
Wordt vast vervolgd….

Eén reactie

  1. Dank voor je impressie. Surf heeft enkele jaren geleden al edubloggers uitgenodigd om de toenmalige Surf Onderwijsdagen te verslaan (gratis toegang plus internetvoorziening).

Reacties zijn gesloten.