Selectiecriteria

De laatste jaren ben ik steeds kritischer geworden over de manier waarop organisaties, instellingen en dienstverleners omgaan met de klant.
Voor mij staat kwaliteit voorop

Kwaliteit: 1) mate waarin iets goed of slecht is  2) goede eigenschap

[bron]

Je kunt wel prijsvergelijken als je een nieuwe leverancier zoekt, voor bijvoorbeeld stroom of verzekeringen, toch hanteer ik andere selectiecriteria.  Geld is niet het enige dat telt. Reken bijvoorbeeld de tijd die je moet steken in het bereiken van de klantenservice ook eens mee.

Vooral door de afhandeling van de nalatenschappen van mijn keukentafellief en die van mijn moeder, ben ik inmiddels nog kritischer geworden op ‘service, bereikbaarheid en inzicht (of de eigen regie).
Daarom heb ik afscheid genomen van de ene club om me vervolgens aan te sluiten bij een andere.

Banken
Van alle grote banken heb ik (behalve 1 vanwege de hypotheek) al heel lang geleden afscheid genomen. Jammer genoeg kreeg ik vanwege het feit dat mijn moeder bankierde bij de ING, met die bank weer even te maken. (Door de jaren heen heb ik met deze bank de slechtste ervaringen).
Starre ‘we houden ons aan onze regels’, oeverloos wachten bij telefonisch contact. De ingewikkeldheid van het apparaatje dat heel erg verschilt van de manier waarop je met de app werkt, is onhandig.
Wat mij het meest tegenstond was de communicatie per post. Niet aan mijzelf gericht maar aan mijn moeder of later brieven aan ‘de erven van’. Sinds wanneer is het gewoon geworden om je klant te tutoyeren? Ik heb toch niet met je geknikkerd? Ook de inhoud van de post was vaak helemaal niet relevant, doden biedt je geen nieuwe diensten aan. Zet verdorie een vinkje in je systeem, alleen afschriften of noodzakelijke correspondentie!

Heel bewust bankier ik bij verschillende ‘groene en kleine banken, ondanks de soms torenhoge kosten. Triodos koos ik ooit zakelijk en privé ben ik al jaren heel erg tevreden over de ASN bank.
Gewoon zonder poespas, heldere communicatie, keuzevrijheid en eenvoudige app en online omgeving.

Telecom
Gek werd ik van Vodafone/Ziggo met hun gebel. Mijn eerste mobiele abonnement sloot ik heel erg lang geleden af bij Vodafone omdat er niet zo heel veel keuze was. Na de samenvoeging met Ziggo (waar wij alleen maar ellende met ons internet hadden) is het er allemaal niet beter op geworden.
Ik heb na het zoveelste ‘u mag uw abonnement verlengen’ telefoontje, met onmiddellijke ingang alles opgezegd.

Het grote logge KPN is momenteel helaas mijn glasvezel aanbieder (meer keuze was er niet), maar mijn mobiele abonnement krijgen ook zij niet meer terug. Doorgeslagen automatisering en ook deze club heeft wat moeite met communicatie. Na het automatisch verlengen van mijn internet/tv aansluiting werd ik lastig gevallen met mails over mijn tevredenheid.
De toon van dat (externe) onderzoeksbureau was ook weer van het ‘ik heb toch niet met je geknikkerd’ niveau. Daarnaast bieden ze niet wat ze beloven, dus ik hou mijn ogen open voor een andere aanbieder.
Mijn mobiele abonnement loopt bij Simyo (ja ja ook KPN) vanwege het gemak van bestellen, bijstellen en de inzage in mijn verbruik met een prima app.

Gas en Licht
Na een uitermate vervelende en klantonvriendelijke ervaring met EnergyZero heb ik in eerste instantie tijdens de laatste crisis gekozen voor de grootste leverancier Vattenfall.
Eigenlijk ben ik er reuze tevreden over, goed inzicht, correcte rekeningen en ruime communicatiemogelijkheden. In juni mag ik weer aan de slag voor een nieuw contract, misschien ga ik wel even tijd steken in onderzoek naar verhouding prijs/kwaliteit.
Hier speelt geld en beboeten van het hebben van zonnepanelen wel een rol.

Centraal Beheer
Heel bewust alleen de naam van deze verzekeraar, want voor mij is geen andere (behalve de ziektekostenverzekering)
De laatste jaren heb ik heel veel contactmomenten met hen gehad.
Zij waren de eerste en enige die na het overlijden van mijn keukentafellief belden en vroegen wanneer ik even tijd had om met hen de verzekeringen door te lopen. Vriendelijk, meedenkend en servicegericht.
Ik geloof dat ik inmiddels wel 10 auto’s en campers gekocht en verkocht heb. Altijd werd ik snel, vakkundig maar vooral vriendelijk geholpen.
Er is altijd ruimte voor een praatje, echte interesse en het interne systeem klopt. Ze kunnen altijd zien hoe de historie is en notities van gesprekken kloppen.
Schade afhandeling loopt redelijk naadloos en snel en ik word niet lastig gevallen met ‘gedoe’.

Hier zouden andere clubs echt eens bij moeten afkijken!

Tenslotte
Gezien het digitale tijdperk en de groei van AI wordt het kiezen voor kwaliteit van de dienstverlening steeds belangrijker. Gebruiksvriendelijkheid van de apps / online omgeving en  de bereikbaarheid van ‘echte’ mensen (en niet eerst langs een hele riedel keuzes en een callcenter medewerker) zijn voor mij zwaar wegende factoren.
Dan maar een duppie meer per maand,  mijn tijd is ook geld.